5
жовт.

Криза «вдарила» по закупівлі ремонтного молодняка

Імпорт живих свиней у січні-вересні 2021-го на 29% менший ніж рік тому. Послаблення імпортної активності вітчизняних свиногосподарств зауважують аналітики Асоціації «Свинарі України», посилаючись на статистичні дані Державної митної служби України.

«Цьогоріч свинарі завезли 5,5 тис. голів чистопорідних та гібридних свиней проти 7,8 тис. гол. за три квартали 2020-го. При цьому, інвестиції у свинопоголів’я з-за кордону скоротилися на 14,6%: сукупні витрати на завезення живих свиней склали 4,4 млн дол. США, що на 0,76 млн дол. США менше, ніж у 2020-му», — повідомляють аналітики АСУ.

Надходження чистопорідного поголів’я свиней за три квартали 2021-го на півтисячі голів більше, ніж торік (4,4 тис. голів сукупно проти 3,9 тис., відповідно). Водночас майже вдвічі скоротилося надходження імпортованих товарних поросят (0,73 тис. гол. проти 1,41 тис. гол. у січні-вересні 2020-го) та у 6,5 разів — гібридного ремонтного молодняка. Так, якщо рік тому поставки таких тварин склали майже 2,5 тис. гол. сукупною вартістю у 1,1 млн дол. США за підсумками січня-вересня, то цьогоріч — 379 голів, а їх митна вартість становила 0,2 млн дол. США.

«Цьогоріч вітчизняні свиногосподарства вимушені працювати в режимі економії, тож і витрати галузі на закупівлю імпортного ремонтного молодняка зменшилися вп’ятеро. Тож більшість операторів у кризовий 2021-ий закуповує тварин у вітчизняних племінних господарств або ремонтує стадо за рахунок власновирощеного поголів’я», — коментують в Асоціації «Свинарі України».

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.