3
лип.

Земельний конфлікт може коштувати ТОВ «ДФУ Агро» понад 300 тис. дол. США

ТОВ «ДФУ Агро», що на Житомирщині (належить данській Berry Farm) може втратити до 300 тис. доларів США в разі втрати врожаю через земельний конфлікт із ТОВ «Городок-Агро». Про це повідомив директор «ДФУ Агро» Вадим Шестаков у ході пресконференції, яка відбулася вчора 02 липня 2019 у м. Київ.

За його словами, компанія з 2014 року обробляє 1,2 тис. га землі в Житомирській області на підставі договору з сільрадами про управління спадщиною. У листопаді 2018 року ТОВ «Городок-Агро» орендувало кілька ділянок землі, в тому числі 250 га, які перебували в користуванні ТОВ «ДФУ Агро». До 2018 року оформити це було неможливим через специфіку законодавства. Дана ділянка «ДФУ Агро» засіяло озимим ріпаком та житом в серпні-вересні 2018 року, тобто ДО передачі його в оренду ТОВ «Городок-Агро». Тепер «Городок-Агро» претендує на урожай з даної ділянки.

«Ми запропонували компанії аналогічну за площею ділянку (250 га) зкультивованих земель, однак вони в ультимативній формі запропонували нам продати решту нашої землі на даних територіях. У травні 2019 року ми звернулися в антирейдерський комітет. У червні 2019 року більшість учасників комітету висловили думку, що ТОВ «Городок Агро» не має права на урожай, проте має право на компенсацію», — розповів директор ТОВ» ДФУ Агро «Вадим Шестаков.

Він також зазначив, що «ДФУ Агро» згодна з компенсацією, однак домовитися про умови компенсації з опонентами поки не вдалося.

«Наші збитки в разі збирання врожаю нашим опонентом складуть $ 100−300 тис. Ми готові зібрати урожай і передати на відповідальне зберігання третій стороні», — сказав Вадим Шестаков.

ТОВ «ДФУ Агро» вже отримала підтримку з боку Житомирської ОДА, ОДА, ACC, EBA, данського посольства, Інвестиційного фонду для країн, що розвиваються (IFU), державного фонду Данії, а також з боку Житомирської поліції.

Сьогодні відбудеться друге засідання антирейдерського комітету.

Відео пресконференції: https://youtu.be/xyUp8GfcaeU

Довідка

ТОВ «ДФУ Агро» та ТОВ «Дан-Фарм Україна»* є власністю данської компанії Berry Farm, — одного з найбільших свинарських підприємств в Україні. Статутний капітал ТОВ «ДФУ Агро» — 63,7 млн грн.

Як повідомлялося раніше, ТОВ «Дан-Фарм Україна» заявляла про плани введення в експлуатацію свинокомплексу по відгодівлі на 25 тис. голів у Коростенському районі Житомирської області на початку 2017 року. Загальна вартість проекту оцінювалася приблизно в 12 млн євро. Пізніше запуск проекту був відкладений на 2019 рік.

ТОВ «Городок-Агро» зареєстровано в січні 2018 року. Його власником вказано Олексій Лузан. Статутний капітал — 15 тис. грн.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.