8
лист.

Ціни на свинину: жовтневі тренди глобальних гравців

Жовтень традиційно вважається одним з найважчих періодів для свинарів: сезон пікніків-барбекю вже позаду, а до зимових свят ще далеко. Водночас, холодніші погодні умови сприяють кращому апетиту в тварин, тож пропозиція свиней забійних кондицій сезонно збільшується. Однак, окрім сезонності на ціну має вплив низка інших чинників. Про те, в яких цінових обставинах працювали оператори країн-флагманів глобального ринку свинини, дізнаєтеся в огляді, який підготували аналітики Асоціації «Свинарі України».

Ціни на ринку свинини ЄС минулого місяця поступалися торішнім жовтневим котируванням, коли кілограм такого м'яса в середньому коштував 1,51 євро/кг (забійна вага). У відповідний період цього року ціни закупівлі коливалися в межах 1,38−1,43 євро/кг чи 1,41 євро/кг у середньому. З іншого боку, протягом другого місяця осені європейські котирування відчували трохи «повільніший» зсув цін у бік пониження — близько 1% на тиждень в середньому. Так, найбільше сезонні низхідні тренди відчутні в «курортних» країнах Південної Європи (Іспанії, Італії, Франції). У країнах Центральної Європи, навпаки, по-осінньому активна пропозиція живця зустріла досить жвавий попит. Тож ціни на свинину в Данії, Німеччині та Нідерландах та навіть у Бельгії, де на ринкову ситуацію особливо впливає побоювання операторів подальшого поширення АЧС, упродовж аналізованого періоду зазнавали незначних коливань — мінус 2−4 євроценти/кг.


У Північній Америці, навпаки, ціни на свинину не поступалися їх рівню у жовтні попереднього року. Так, у Канаді підйом, який почався у вересні, відбився на жовтневих котируваннях: середня ціна закупівлі свиней забійною вагою склала 1,19 дол. США/кг, що на 6% вище за середньомісячну ціну роком раніше. Однією з причин такої зміни є менша пропозиція м’яса свиней та товарних поросят як на внутрішньому ринку, так і на експорт. З іншого боку, експерти відзначають, що канадські котирування, як і ціни на свинину в США знаходяться під тиском тарифів на поставки американської свинини до Китаю та Мексики. Не зважаючи на це та рекордні обсяги обсяги забою, середня закупівельна ціна жовтня у Сполучених Штатах цього року практично зрівнялася з торічним минулорічним показником, зупинившись на 1,33 дол. США/кг. Оператори відзначають, що рекордна пропозиція свинини на внутрішньому ринку зустрічає досить сильний попит як з боку м’ясопереробників, так і з боку трейдерів. Останні, в супереч тарифним бар'єрам, за вісім місяців 2018-го експортували на 1% більше свинини та продукції з неї, ніж торік (1,63 млн т), чи на 3% більше ніж торік у грошовому вираженні (4,32 млрд дол. США).


Експерти та представники Міністерства сільського господарства Китаю відзначили, що продовження поширення АЧС в країні не мало значного впливу на ціни закупівлі живця. Хоча обмеження на транспортування тварин у провінціях поширення спричиняє послаблення цін, їх зміну «врівноважує» підйом котирувань у вільних від хвороби регіонах, що залежать від поставок свинини. Тож упродовж жовтня середні по країні ціни втратили лише 6 центів/кг, зупинившись на рівні 2,01 дол. США/кг на початку третьої декади місяця. Проте, по мірі наближення до кінця року та підготовки до зимових національних свят дисбаланс пропозиції та попиту свинини у різних частинах країни може стати причиною швидшого підйому закупівельних цін.


Ціни на свинину в Бразилії цього року в більшій мірі залежать від обмеженості пропозиції свинини, аніж від сезонних трендів. Так, звичну стабільність цін у жовтні цього року замінив їх висхідний рух: підтримкою для цін слугує слабка реалізація свинини як на внутрішньому ринку, так і на експорт (356 тис. т чи на 13% менше ніж у січня-вересні 2017-го) через скорочення кількості операторів у галузі через високу собівартість виробництва. Якщо на початку жовтня ціни закупівлі живця в країні перетнули «психологічний рівень» у 1 дол. США/кг, то у його другій половині вони піднялися до 1,1 дол. США/кг.


У Росії, яка нещодавно частково відкрила доступ на ринок для дев’яти бразильських постачальників, сезонне послаблення цін проявилося відчутніше: середньомісячна позначка у жовтні понизилася до 1,68 дол. США/кг чи на 10% у порівнянні з вересневим показником. Втім, низхідний рух цін обмежився лише першою половиною місяця, тож у третій декаді жовтня показник відновився та зрівнявся з котируваннями на його початку — 109 руб/кг живою масою.


Сезонні тренди позначилися і на мексиканській свинині: у жовтні ціна кілограму свинини живою вагою була у середньому на 10% дешевшою ніж у вересні та становила 1,49 дол. США/кг. З іншого боку, роком раніше цей показник був майже на 9% нижчим — 1,37 дол. США/кг. Підтримкою внутрішніх цін на свинину цього року слугує сильний попит на тлі скорочення обсягів поставок свинини зі США.


Середні ціни закупівлі свиней забійних кондицій в окремих країнах світу, вересень-жовтень 2018 р.


Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними pig333.com, European Commission

* — ціни у забійній вазі

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.