8
черв.

Учасники про Ювілейний конгрес «Прибуткове свинарство»

Днями Міжнародний конгрес «Прибуткове свинарство» відсвяткував 10-й ювілей. Подія об’єднала понад 700 учасників, серед яких більше 400 — представники свиногосподарств з усіх куточків України.

Враженнями від заходу поділилися гості свята:

Дарія Петрова, ТОВ «Алан»

Я вперше відвідала конгрес, і мені пощастило одразу потрапити на ювілейну подію. Враження залишилися найпозитивніші: дуже сподобалося, подія масштабна, багато відвідувачів.

Під час «Прибуткового свинарства» я долучилася до роботи двох секцій — Технологічної та Ветеринарної. Крім того, завела нові цікаві знайомства.

Безумовно, під час події обговорювалися ключові питання, які впливають на роботу сектору — стосунки держави і виробника, розрахунок за свинину, держпідтримка. Як на мене, останньої особливо не вистачає. Власне, держпідтримки бракує й іншим галузям і свинарство не виключення. Зараз у сектору переломі часи — поширення АЧС, брак фінансування, провадження європейських вимог ведення бізнесу.

Світлана Козій, ТОВ «Агро-Континент»

Під час конгресу я побувала на Бізнес-секції. Почула багато корисного, те що можна взяти у практичну діяльність. Я вперше відвідала захід. Скажу, що враження від організації, інформаційного наповнення, рівня експертів — найпозитивніші.

Звісно, під час секції не обійшлося без розмов про держпідтримку галузі. Як на мене, держава могла би виділяти фінанси середнім господарствам чи невеликим, наприклад, на реконструкцію старих будівель, технічне переоснащення комплексів. Це була б значна допомога тим, хто справді хоче розвиватися.

Роман Калатур, ПАТ «Кременчукм’ясо»

Взагалі, на конгресі я вже бував, і не раз, але в ролі представника м’ясопереробки — вперше. Традиційно, ця подія не втрачає своєї актуальності, з року в рік знаходяться ті теми, які є нагальність обговорювати й шукати спільні рішення. Крім того, це той майданчик, де можна поспілкуватися з виробниками віч-на-віч.

Особисто я завітав Бізнес-секцію. Можу сказати, що відвідини є дуже результативними. По-перше, зміг поспілкуватися з визнаними експертами, по-друге долучитися до важливих дискусій. Наприклад, мова йшла про впровадження європейських вимог до ведення свинарського бізнесу в Україні. Я з боку м’ясопереробника сподіваюся, що наші виробники готові до таких нововведень. Адже від якості м’яса залежить кінцева продукція. Звісно, до цього додаються й проблеми, з якими доводиться жити й боротися — відсутність підтримки держави, імпорт сумнівної якості продукції тощо.

Микола Демчак, очільник компанії «Бушхофф-Україна»

«Прибуткове свинарство» — один із небагатьох професійних заходів в Україні. А відтак, його користь для галузі важко переоцінити. Наша компанія не перший раз підтримує і бере участь у заході. Як на мене, цьогоріч учасників було набагато більше ніж у попередні роки. А це свідчить про зростаючу зацікавленість публіки.

Конгрес відбувається вже 10 років поспіль. Окрема подяка оргаізаторам за щоразу нові цікаві теми, створення робочої але дружньої атмосфери. На жаль в Україні є певний інформаційний вакуум у плані підтримки, але АСУ, ВАР і компанії Dykun щороку вдається організувати таке масштабне дійство.

На мою особисту думку, для успішного розвитку вітчизняного свинарства, треба щоби свинарів «залишили у спокої». Це мудрі люди, які вміють вести бізнес. Тож головне, щоб не було перепон. Наприклад таких як здороження кормової бази тощо. Інші питання обговорюються в Парламенті. Не дуже зрозумілі кроки приміром з експортним мито на олійні культури. А соя, соєвий шрот — основні інгредієнти для свинарства. Відповідно свинарі не відчувають стабільності. Вона має бути, щоб виробники могли планувати довгостроковий бізнес.

Дмитро Дубовіков, ПП «Аграрна компанія 2004»

Я на події не вперше, можна сказати, постійний учасник. Цьогоріч навіть отримали від Асоціації «Свинарі України» нагороду, як незмінні відвідувачі всіх конгресів, практично від найпершого.

«Прибуткове свинарство» — та подія, яка щороку вибирає й описує найцікавіші аспекти у свинарстві. Тому, тематика, інформаційне наповнення всіх трьох секцій як завжди актуальні. Ми переважно долучилися по Бізнес-секції. Тут обговорюються питання щодо розвитку галузі, дотацій, стосунків із державою, ставлення до формування ціни на м'ясо. Крім того, тут можна долучитися до роботи круглих столів й знайти спільні рішення для вирішення ключових питань.

Серед актуальних аспектів, про які йшла мова — впровадження європейських вимог до ведення бізнесу в Україні. А це стосується всіх виробників. Звісно цей процес непростий, однозначно потребує фінсових інвестицій. Радує хоча б те, що терміни реалізації дозволяють їх розділити на етапи. Тож до 2026-го у свинарів буде час підготуватися до імплементації, правильно розділити свої ресурси. Було би добре, щоб і держава підтримала цей напрямок роботи.

Зауважу, помітно, що конгрес ювілейний, — однозначно збільшилася кількість учасників.

Нагадаємо, організаторами Х Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство» виступили Асоціація «Свинарі України», Всеукраїнська Аграрна Рада та агроконсалтингова компанія DYKUN за підтримки FAO, USAID та ЄБРР. 

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.