30
січ.

Ринок живця: просідання цін триває

На рубежі зимових місяців послаблення цін закупівлі свинини живою вагою продовжується. Так, якщо протягом четвертого тижня січня середня закупівельна ціна на ринку живця посунулась до позначки 45 грн/кг, то вже цього тижня на цьому рівні знаходиться верхня точка цінового діапазону. За підсумками моніторингу Асоціації «Свинарі України» планові ціни реалізації свиней забійних кондицій поточного тижня на 0,5-1,5 грн/кг поступаються котируванням попереднього.

За відгуками виробників свинини, ціна на ринку живця продовжує низхідний рух у відповідь на посилений тиск з боку м’ясопереробників. Останні попередньо відзначали дуже відчутне просідання збуту через зимове післясвяткове падіння споживчої активності. Водночас, учергове в якості проводу для послаблення внутрішніх цін на свинину наводять негативну їх динаміку у ЄС. Так, протягом січня закупівельна ціна у окремих країнах послабилась на 2%-5,5%. Зазначимо, що у післясвятковий період середньоринкова ціна на свинину живою вагою втратила близько 5%.

Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2015-2018 рр.

Джерело: Аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України»

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 35 господарств, маточне поголів’я яких становить 35% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій. Крім того, об’єднання виступає організатором освітніх та інших галузевих подій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.