30
лип.

Споживання свинини в Україні зростає, наближуючись до докризового

Аналіз споживання м’яса в Україні свідчить, що тільки свинина демонструє позитивну динаміку. Впродовж першого півріччя 2021-го українці в середньому збільшили частку свинини в раціоні на 300 г. Такими даними поділився експерт аграрних ринків Продовольчої сільськогосподарської організації ООН Олександр Сікачина. Згідно з прогнозами, споживання свинини у 2021-му сягне 15,5 кг* порівняно з 14,8 кг минулоріч. Це найвищий результат з докризового 2013-го, коли показник на душу населення становив 17,9 кг.

«Збільшення споживання свинини обумовлюють кілька чинників, серед яких зростання внутрішнього виробництва. Свинина займає ніші, які звільняють інші види м’яса, насамперед курятина. Так, у 2021-му споживання цього вида м’яса скоротиться майже на 2 кг», — коментує пан Сікачина.

При цьому, за словами експерта, варто зважати, що еластичність попиту на м'ясо є повільною: споживачам потрібен час, щоб змінити свої купівельні звички. Споживання не зможе швидко відреагувати на високі темпи нарощування виробництва.

* без урахування жиру та субпродуктів

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.