21
лип.

​Повернення 20%-ої ставки ПДВ на живих свиней – крок «у тінь»

Дискусії щодо питання ставки ПДВ (податок на додану вартість) не вщухають з червня цього року, тому це одне з основних питань, які обговорювали 14-го липня в ході зборів, присвячених 10-річчю Асоціації «Свинарів України» (АСУ).

Нагадаймо, що 1-го липня 2021-го року Асоціація «Свинарі України» звернулися з проханням ветувати закон 5425-д від 14.06.2021«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» до Президента України В.О. Зеленського. Цьому передувало його прийняття на позачерговому читанні, що означає повернення 20%-ої ставки ПДВ при операціях купівлі-продажу живих свиней, паралельно зі збереженням 14% ПДВ на кормову сировину. За попередніми прогнозами експертів АСУ, такі зміни призведуть до збільшення втрат вітчизняного свинарства на пів мільярда грн у другому півріччі.

«Різниця у ПДВ «на вході» (на кормову сировину) та «виході» (живі свині) не була б проблемою, якби ринок свинини функціонував за контрактами на основі ціни без ПДВ. На зразок ринку зернових: ціна формується на біржі і подальший ланцюжок ціноутворення прозорий і зрозумілий. У випадку ж реалізації живця працюють внутрішні правила. Ціна змінюється щотижня, торги відбувається за ціною, що включає НДС. Це означає, що при збільшенні ПДВ з 14 до 20% малоймовірний сценарій, що ринкова ціна зросте на 6%, щоб компенсувати більшу ставку. Отже, ці 6% заплатить виробник зі свого гаманця», — коментують учасники АСУ.

«У країні, де є можливість працювати без сплати ПДВ, виробляючи ту саму продукцію, висока ставка створює глибший дисбаланс між тими, хто працює легально, і тими, хто податки не платить. Отже, стимулює збільшення тіньової частки виробництва, що зовсім не на користь бюджету», — додають експерти.

Відміну зниженої ставки ПДВ при операціях купівлі-продажу живих свиней можна було б аргументувати впливом на споживача. Однак теза про ріст цін на 10 грн з моменту прийняття закону абсолютно не відповідає дійсності. Так, упродовж березня-квітня ціна на свинину була на 5% і 2,5% меншою, ніж в аналогічні місяці 2020-го. А значить, навіть інфляційні процеси не вплинули на цей вид м’яса. Більша на 2,5 грн/кг середня ціна у червні, порівняно з минулорічним цінником, відповідає сезонному попиту на свинину у пісниковий період і мало пов’язана з ПДВ. Тому логіки у відміні зниженої ставки для живих свиней годі шукати.

Замість того, щоб довести знижену ставку до полиці, держава хоче зробити крок назад. Що далі? Хвиля скорочення і без того кризового свинарського бізнесу і потреба чергових змін, щоб фермери в Україні не відмовлялися вирощувати свиней. Хоча є шанс, що сценарій не реалізується, — на 5425-д має бути накладено вето! 

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.