9
лип.

Виробники свинини вимагають вето закону 5425-д

Тільки запровадження 14% ПДВ на весь ланцюг виробництва продукції тваринництва слугуватиме підтримкою вітчизняного виробника, посилить позиції м'ясо- та молокопереробних підприємств та сприятиме збільшенню внутрішнього споживання.

Асоціація «Свинарі України» та Асоціація виробників молока звернулися до Президента України В.О. Зеленського з проханням ветувати законопроєкт 5425-д, що передбачає повернення ставки ПДВ у розмірі 20% для виробників тваринницької продукції.

«В умовах відсутності дієвої підтримки державою тваринництва в цілому і свинарства, зокрема, рішення про зниження ставки ПДВ до 14% дуже позитивно відбилося на розвитку галузі. Особливо в тій ситуації, в якій опинилися українські свинарі із зростанням цін на комбікорми, це було дуже вагомо.

Але минуло кілька місяців і тепер це збираються скасувати. На мій погляд, такий крок буде помилкою, яка в сьогоднішніх умовах може стати серйозним ударом для свинарства, що переживає складний кризовий період», — прокоментував Сергій Касьянов, голова Ради директорів KSG Agro.

На думку Віталія Шакеля, директора Групи компаній «Нива Переяславщини» тільки запровадження 14% ставки ПДВ на весь ланцюг дозволить посилити позиції легальних виробників продукції тваринництва по відношенню до нелегальних:

«Моя думка, і думка всіх абсолютно виробників, що єдиний правильний вихід повністю застосувати знижену ставку ПДВ для усього ланцюга до кінцевого споживача. Це стабілізує ринок, виведе його з тіні, а ціни на поличці для споживача знизяться і ми зможемо навантажувати наше виробництво, вирощувати більше продукції».

Нагадаємо, 1 липня 2021-го року Верховна Рада прийняла законопроєкт 5425-д, що передбачає повернення 20%-ої ставки ПДВ при операціях купівлі-продажу живих свиней, ВРХ та молока незбираного, паралельно зі збереженням 14% ПДВ на кормову сировину. На думку профільних асоціацій, введення в дію цього закону призведе до збільшення втрат галузей тваринництва на пів мільярда грн у другому півріччі.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.