7
лип.

​Експорт свинини у першому півріччі зріс на 61%

За даними митної статистики ДФСУ експорт свинини у першому півріччі 2021-го збільшився на 61%. «Протягом січня-червня Україна поставила на зовнішні ринки 2,25 тис. т свининою, що на 0,85 тис. т більше ніж за відповідний період минулого року. При цьому надходження валютної виручки від таких операцій зросло майже на 1 млн дол. США — до 4,5 млн дол. США», — коментують в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України» з посиланням на bi.customs.gov.ua.

Аналітики зазначають, що основну частку експорту свинини, як і торік, забезпечили поставки мороженої свинячої грудинки та її відрубів:

«Хоча обсяги відвантажень збереглися на рівні аналогічного періоду минулого року, частка цієї товарної категорії цьогоріч понизилася до 45% проти 70% у січні-червні 2021-го. При цьому, обсяги експорту другої за популярністю торік експортної позиції— морожені лопатки та їх відруби — зросли у півтора рази (до 350 т), що дозволило категорії зберегти свою частку на рівні 16%. Проте активна торгівля іншою мороженою обваленою свининою, на яку припадає 23% зовнішніх поставок цього виду м’яса, посунув морожені лопаткові частини на третій щабель у переліку основних експортних позицій цьогоріч».

Окрім збільшення обсягів зовнішніх поставок та урізноманітнення їх товарної структури, трохи розширилася і географія торгівлі: 

«Найвагомішим ринком збуту залишається ОАЕ, куди спрямували 40% експортованої свинини. Крім цього, дещо активнішими (+35% до обсягів першої половини 2020-го) були поставки свинини до Гонконгу, майже утричі зросли поставки до Анголи (до 135 т чи 6% експортованих обсягів), відновилися поставки до Грузії (9%, відповідно)», — коментують в АСУ.

Нагадаємо, Держпродспоживслужба надалі працює над розширенням ринків збуту для української свинини, зокрема в азійському напрямку — В’єтнам, Гонконг та Сінгапур. Таку заяву зробила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час ХІІІ Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство».

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.