26
серп.

Карантинні зони АЧС у Польщі знову розширені


Станом на 24 серпня вже 17 підтверджених спалахів АЧС у господарствах Польщі. Європейська комісія прийняла рішення про розширення карантинної зони.

Як повідомила заступник Міністра сільського господарства та розвитку села Єва Лех, в розширену зону увійшли Мазовецьке та Люблінське воєводства.

Національна спілка роботодавців-виробників свинини остерігається «просування» АЧС далі на захід Польщі, в бік Вісли. У той час як східні території, де свинарство невелике, чим ближче до центру Польщі, тим більше великих спеціалізованих господарств, у яких вирощують по кілька тисяч свиней. Проблемою буде не тільки ліквідація цих господарств у разі виявлення там АЧС. Неприємності торкнуться і м’ясопереробних підприємств, розташованих на територіях виникнення хвороби. Якщо вірус буде поширюватися, то може дійти до повного краху польського виробництва свинини.

Хвороба, що швидко поширюється — смертельна загроза не тільки для свинарів, але і для всієї польської економіки, тому що вона може зруйнувати експорт продуктів харчування. Якщо ЄС вирішить, що Польща не контролює хворобу, то перед польськими продуктами закриється весь союзний ринок вартістю понад 20 млрд євро на рік. Країна втратить клієнтів з ЄС, як раніше втратила ринки Росії та азіатських країн. Багато виробників свинини з Німеччини, Данії або Франції побоюються, що хвороба атакує і їх ферми.

ЗеленыйФронт

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.