22
лист.

​ Ринок живця: приріст цін уповільнюється

Ціни на ринку живця прожовжують рух у напрямку зростання, проте меншими темпами. Протягом 46-го тижня закупівельна ціна на свиней забійних кондицій склала 31,7 грн/кг, піднявшись на 2%, у порівнянні з другим тижнем листопада. Планові показники поточного тижня також дещо вищі за попередні котирування, однак приріст цін не такий значний. Деякі виробники змогли «розписати» поголів’я на 0,25-0,5 грн/кг дорожче ніж минулого тижня. Проте певна їх частка вже мала залишити ціни незмінними.

Зазначимо, що попереднього року в цю пору відзначився низхідний рух цін. Тож, якщо ціна 46-го тижня 2016-го була навіть нижчою ніж торік, то очікувана ціна поточного тижня може перевищити торішню на 3-4%.

Тим часом м’ясопереробники наполягають якщо не на пониженні цін, то хоча б на їх стабілізації, аргументуючи свою позицію послабленням продажів, низьким споживчим попитом. При цьому існуючу динаміку цін заготівельники пояснюють неофіційним відтоком свинини з країни (підтверджень якому не має) та стрибком курсу американського долара, що тісно пов’язаний із цінами на виробничі ресурси. Наведені аргументи формують очікування спаду серед представників м’ясопереробної галузі. Проте вірогідності деякого відновлення цін з наближенням зимових свят вони також не відкидають.

Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії, грн/кг

Джерело: Аналітичний відділ АСУ

Ситуація на прилавках

Відзначається зростання цін на свинину в роздрібній торгівлі, яке цього тижня торкнулося майже усіх м’ясних частин. Виключенням стала свиняча вирізка, середня ціна якої майже сягнула 100 грн/кг у першій половині місяця, проте вже у кінці другої декади понизилась до позначки 98,6 грн/кг. Водночас, стегнова частина, піднялася в ціні на 2,5 грн/кг, тож в середньому коштувала 71,03 грн/кг. Решта свинячих відрубів протягом попереднього тижня подорожчали на 0,6-1,2 грн/кг.

Не «пасе задніх» і курятина: після незначного послаблення роздрібних цін на початку другої декади листопада середня ціна не цей вид м’яса не тільки реабілітувалась, але й «перегнала» ціну попередніх періодів. Так, у кінці 46-го тижня ціни на куряче філе у торгівельних мережах сягнули свого максимуму на рівні 79,41 грн/кг. Це майже на 18% дорожче ніж роком раніше. При цьому свинячі стейк та фарш у аналогічний період 2015-го коштували дорожче — на 4,6% та 13,7%, відповідно.

Зміна середніх роздрібних цін на окремі свинячі частини станом на 18.11.2016 р. порівняно з 11.11.2016 р

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними м роздрібних мереж

Асоціація свинарів України — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 35 господарств, маточне поголів’я яких становить 35% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.