12
квіт.

​АСУ: ціни на свинину до Великодня традиційно зростають

Історично склалося, що Великдень та підготовка до нього є одним з визначальних періодів для свинарської спільноти в Україні. Так, традиційно саме за чотири тижні перед святом ринкова ситуація стає сприятливішою: після зимового «застою» торгівля м’ясом дещо пожвавлюється, бійні збільшують обсяги закупівлі свиней забійних кондицій, а м’ясопереробні підприємтсва поповнюють запаси сировини для виробництва м’ясних смаколиків до святкового столу. Аналітики Асоціації «Свинарі України» (АСУ) проаналізували передвеликодню динаміку цін.

«Амплітуда цінових коливань істотно варіювала впродовж останніх 9-ти років, проте вони, переважно, були позитивними», — коментують в АСУ. «Звичайно, не обходиться без винятків: так, минулого року стрибок цін на свинину на початку першого локдауну «зламав» звичну хронологію подій на ринку, тож передсвяткове пожвавлення припало безпосередньо на тиждень перед Великоднем. Незважаючи на це, в абсолютній більшості випадків напередодні свята спостерігається позитивна цінова динаміка, а середній приріст котирувань на внутрішньому ринку свинини за чотири тижні складає в середньому 12%», — зауважують аналітики ринку.

Враховуючи усереднену потижневу зміну цін за 2012–2020 рр. та рівень закупівельних цін на свинину на початку квітня, можна очікувати, що напередодні свята живець свиней забійних кондицій може подорожчати до 48-48,5 грн/кг. Ці прогнози підтверджує і частина м’ясопереробних підприємств, які очікують пожвавлення торгівлі свининою з покращенням погодних умов та тривалими вихідними, які «відкриватимуть» цьогорічний пікніковий сезон.

Потижнева зміна середніх закупівельних цін на живець свиней забійних кондицій, 2012-2020 рр.

Джерело: аналітичний відділ АСУ.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.