9
квіт.

​Застосування антибіотиків у тваринництві: дослідний етап дослідження завершився

Завершився дослідний етап проєкту ФАО «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків антимікробної резистентності (АМР)». Наразі аналітики обробляють та систематизують отримані дані для визначення реальної ситуації застосування протимікробних препаратів у тваринництві в Україні.

За результатами отриманої інформації сформовано «Атлас антибіотиків» - каталог з близько 200 назв препаратів, які найчастіше застосовують українські тваринники. Крім того, відбувається обробка та аналіз даних дослідження щодо вмісту залишків протимікробних препаратів у продукції.

Проєкт Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків антимікробної резистентності (АМР)» реалізують в Україні з вересня 2020 року. Загалом зібрано 425 зразків продуктів тваринного походження з господарств різних напрямів тваринництва (свинарство, птахівництво — виробники курятини та яєць, бджільництво, скотарство) та представників присадибного сектору. Окрім того, закуплено обладнання для дослідження зразків на вміст залишків протимікробних препаратів, систематизації та аналізу отриманих даних.

Загалом до дослідження залучили більше 600 респондентів — представників тваринницьких господарств, присадибного сектору, ветеринарної медицини та кормовиробництва з усієї України.

Реалізація проєкту дозволить оцінити реальну ситуацію застосування протимікробних препаратів у тваринництві, покращити нормативно-правову базу та політику в Україні щодо цієї проблеми, покращити потенціал національних лабораторій та можливості моніторингу, дослідити кращі практики та схеми використання протимікробних препаратів, перспективи зменшення їх застосування у майбутньому.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.