9
лют.

Чи такий страшний імпорт, як його малюють?

Огляд ринку

Тиждень 6, 2021

Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України»

За даними Державної Митної служби України за перший місяць 2021-го на внутрішній ринок надійшло 1,63 тис. т свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203). Це на 64,6% більше ніж роком раніше. Новина про «наплив» імпорту досить активно поширювалася аграрними інтернет-ЗМІ та серед небайдужих до галузі свинарства. Проте чи виправданий ажіотаж, спричинений цим інфоприводом?.

Січневі надходження імпортної свинини перевищують не тільки показник початку минулого року, а й грудневі надходження (+45,4%). З іншого боку, це вдвічі менше за середньомісячні обсяги імпорту свинини у травні-листопаді минулого року. Тоді на внутрішній ринок надходило 2,6-4,6 тис. т щомісяця чи 3,3 тис. т у середньому (рисунок 1). Більше того, показник імпорту у січні 2021-го на 33% менший, ніж у 2019-му році. А значить, цьогорічна ситуація не є екстраординарною. 

У структурі внутрішньої промислової пропозиції, зазначений обсяг імпорту не перевищить 5-6%. При цьому позитивна цінова динаміка січня свідчить, що завезені обсяги не створили тиску на внутрішній ринок.

З іншого боку, відчутне послаблення цін на внутрішньому ринку свинини після зимових свят слугувало істотним стримуючим чинником. Різниця між вітчизняними та європейськими цінами не могла покрити витрат на імпорт охолоджених свинячих півтуш, які складають найбільшу конкуренцію українській промисловій свинині.

Тож називати обсяги січневих поставок свинини в Україну катастрофічними приводу немає. Якщо, безперечно, зважати на ціни, а не емоції. З іншого боку, по мірі наближення внутрішніх цін на свинину до так званої «бар’єрної позначки» ― ціни, за якої завезення охолоджених свинячих півтуш з ЄС стає економічно обґрунтованим, лояльність до вітчизняного виробника може відійти на другий план. Так, вже за першу декаду лютого до України надійшло 622 т з країн ЄС, що наближається до середніх темпів імпорту в лютому 2019-го.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.