6
лист.

Квоти на поставки свинини з ЄС вичерпані на 91%

За даними Державної митної служби України за 10 місяців 2020-го до України надійшло 18,18 тис. т свинини з країн ЄС. Це становить 91% обсягу річних експортних квот по свинині для постачальників з Євросоюзу, зазначила Олександра Бондарська, керівник аналітичного Асоціації «Свинарі України».

«У рамках Угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС, поставки свіжої, охолодженої та мороженої свинини (УКТ ЗЕД 0203) в межах 20 тис. т не обкладаються ввізним митом. Таким чином, до кінця року вітчизняні імпортери зможуть закупити ще 1,82 тис. т свинини без сплати мита. Враховуючи динаміку імпорту останніх місяців, оператори ринку вважають, що квоти на поставки свинини з ЄС вичерпаються ще до кінця листопада. При цьому, варто відзначити, що за «нульовою» ставкою імпортного мита можна завезти не увесь асортимент, а лише окремі підпозиції: відповідно до умов Угоди, половина квотованих об’ємів поширюється на усі товарні позиції, а додаткові 10 тис. т —на охолоджені та морожені свинячі півтуші, необвалені частини (лопатку, грудинку, передній край, їх відруби та інші частини на кістці). Тож за завезення охолодженої продукції, що не входить до цього переліку та після вичерпання квот обійдеться вітчизняним імпортерам м’ясної сировини на 12% дорожче, а мороженої свинини — на 10%.

Найактивнішими з європейських трейдерів на ринку України упродовж 2020-го були данські та польські експортери, які сумарно поставили 12,6 тис. т свинини чи майже 53% завезеного до України м’яса свиней. На долю інших європейських країн — Нідерландів, Німеччини, Іспанії, Франції, Литви — припало менше 24% сукупного імпорту за період», — додає аналітик АСУ.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.