22
квіт.

Чому Covid-19 «косить» найбільші мясопереробні підприємства США?

Поширення коронавірусу у Сполучених Штатах призвело до значущих порушень у ланцюгу виробництва свинини у країні. Зокрема, одні з найбільших американських м’ясопереробників закривають свої переробні підприємства та бійні на невизначений термін. В чому ж причина?

Цими вихідними Smithfield Foods заявили про закриття свого заводу у Сіу-Фолс (Південна Дакота) на невизначений термін через випадки інфікування COVID-19 серед працівників. Представники Smithfield Foods зазначили, що компанія запровадила "низку жорстких і детальних протоколів", які відповідають рекомендаціям Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC).

Однак, за словами працівників підприємства, виробництво продовжувало функціонувати після перших випадків інфікування, адже завод вважається частиною «критичної інфраструктури». При цьому, працівники продовжували працювати пліч-о-пліч, на відстані менш ніж 30 см від своїх колег по виробничих лініях, вони проходили через переповнені роздягальні, доріжки та кафетерії. Водночас, у компанії ігнорували запити від персоналу на засоби індивідуального захисту, працівників з ознаками респіраторних захворювань «стимулювали» продовжувати працювати, а інформація про випадки інфікування ретельно приховувалася.

Розголосу ситуація набула лише після повідомлення про таке жорстоке нехтування безпекою людей у місцевих засобах інформації. Після чого губернатор та чиновники штату рекомендували компанії призупинити роботу підприємства, на якому працює близько 3700 працівників, принаймні на 2 тижні.

Загалом коронавірусом інфікувалися 238 працівників підприємства, що дорівнює 55% від загальної кількості випадків у штаті.

За даними компанії, це одне з найбільших м’ясопереробних заводів країни, яке забезпечувало 4-5% виробництва свинини у США.

Чи це одиничний випадок?

Завод Smithfield Foods - не єдине переробне підприємство у галузі свинарства, яке призупинило роботу через пандемію.

  • З тієї ж причини компанія Tyson Foods тимчасово закрила свою бійню «Колумбус» (обсяги виробництва – близько 10 тис. голів/день), штат Айова. Завод припинив роботу на початку квітня після того, як серед співробітників виявили щонайменше 24 випадки Covid-19.
  • Компанія JBS SA призупинила роботу м’ясопереробного заводу «Вартігтон» (обсяги виробництва – близько 21 тис. голів свиней/день), штат Міннесота. Підприємство закрили після 7 підтверджених випадків інфікування серед працівників.
  • Каргілл закрив завод у місті Хазлтон, штат Пенсільванія, який виробляє м'ясо, включаючи і свинину, для американських продуктових магазинів.
  • Завод з переробки свинини Olymel в Ямачіче , Квебек, Канада припинив роботу на 2 тижні після того, як аналізи 9 працівників виявилися позитивними на коронавірус.

Висновок

Під час поширення коронавірусу COVID-19 головне завдання підприємств – убезпечити працівників. Адже інфікування хоча б однієї людини може призвести до зупинки всього виробництва. Тож,

  • забезпечте людей засобами індивідуального захисту;
  • уникайте скупчення працівників на пропускниках, у їдальнях, туалетних кімнатах;
  • запровадьте регулярну дезінфекцію та провітрювання робочих приміщень;
  • не допускайте до роботи працівників з симптомами респіраторного захворювання.

Правильно організувати роботу підприємства допоможуть Рекомендації з організації роботи свиногосподарств в умовах пандемії COVID-19, які розробили експерти Асоціації «Свинарі України» спільно з партнерськими організаціями.


За матеріалами https://www.bbc.com/ та https://www.pigprogress.net/

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.