17
квіт.

​Ринок живця: карантин карантином, а свята — за розкладом

Після спаду цін у першій декаді квітня, котирування на свиней забійних кондицій відновилися у передвеликодній тиждень. Так, якщо минулого тижня діапазон цін закупівлі становив 40,5-43 грн/кг, у ході попередніх торгів його переглянули у бік підвищення — до 44-46,5 грн/кг. Про такі коливання цін на ринку живця свідчать підсумки щотижневого моніторингу закупівельних цін, який проводять аналітики Асоціації «Свинарі України».

Хоча запровадження карантинних заходів «поламало» звичну динаміку цін закупівлі свинини, проте висхідний рух котирувань та пожвавлення торгівлі свининою напередодні Великодня все ж мало місце. Всупереч песимістичним оцінкам попередніх тижнів, гравці ринку свинини відзначають пожвавлення споживчої активності. Так, окремі оператори зазначають, що продажі свинини цього тижня на 20-30%, а подекуди і на 50% вищі, ніж тижнем раніше. Окремі представники м’ясопереробної галузі зізнаються, що закуплених на цей тиждень об’ємів подекуди не вистачало.

Незважаючи на активізацію торгівлі перед святковими вихідними закупівельники не квапляться давати позитивні прогнози на наступний тиждень. Так, на їх думку, після Великодня споживча активність може традиційно послабитися. Проте вже за тиждень споживчий інтерес до м’яса відновиться по мірі наближення чергових святкових вихідних на початку травня. З огляду на це частина м’ясопереробників схиляється до того, що ціни закупівлі наступного тижня, хоч і можуть дещо послабитись, проте залишаться в межах цьоготижневого діапазону. Зважаючи на значну волатильність цін в останні кілька тижнів, окремі скептики вважають, що зсув об’ємів реалізації та, відповідно, котирувань буде значнішим. Проте період весняних свят та сприятливі погодні умови на тлі повторного закриття ринків, найвірогідніше, обумовить відносно сталу увагу покупців до м’яса на полицях торгівельних мереж та м’ясних магазинів, що продовжують роботу.

Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2019-2020 рр.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.