28
лют.

​Ринок живця: котирування відновилися

Кінець зими відзначився раптовою реабілітацією закупівельних цін на свиней забійних кондицій. Так, за підсумками щотижневого моніторингу цін на ринку живця, середньоринкова ціна останнього тижня лютого додала 5,4% проти попереднього, сягнувши 42,7 грн/кг. Про це повідомила Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України».

Так, торги попереднього тижня завершились підвищенням котирувань на 1,5-2,5 грн/кг, що відповідно позначилося на діапазоні цін. За свідченням гравців ринку, цього тижня більшість товарних свиней закуповували по 41-44 грн/кг. Позитивну цінову динаміку оператори пов’язують як з реабілітацією після відчутного послаблення котирувань у середині місяця, так і з пожвавленням ринку в ході підготовки до тривалих святкових вихідних на початку березня.

З огляду на це, більшість виробників та переробників свинини очікують на приріст цін на свинину в перший тиждень весни. З іншого боку, переробники мають сумніви щодо того, чи позитивні коливання ціни переростуть у висхідний тренд.

За підсумками опитування представників м’ясопереробної галузі, торгівля залишається сезонно послабленою, а початок передвеликоднього посту, хоча й не матиме значного впливу на ціну, проте й не слугуватиме фактором її підтримки. Тож з одного боку, частина м’ясопереробників розраховують на стабілізацію цін, решта — очікують їх послаблення вже у другій декаді березня. З іншого боку, на противагу березню 2019-го, оператори відзначають менший тиск з боку імпортної сировини, проте більший — з боку доступнішого м’яса птиці.

Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2019-2020 рр.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.