11
лют.

АСУ проти нарахування ПДВ на знищене через АЧС поголів'я

Асоціація «Свинарі України» звернулася до Прем’єр-міністра України, Олексія Гончарука, з проханням втрутитись у вирішення проблеми нарахування ПДВ на знищених через АЧС свиней. АСУ вчергове наголосила на актуальності проблеми для усієї галузі свинарства та епізоотичної ситуації в країні.

Ще восени минулого року питання щодо нарахування ПДВ на знищене через АЧС поголів’я виносилося на обговорення з фахівцями Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Державної фіскальної служби та Державної податкової служби. За підсумками зустрічі було домовлено про проведення Експертної ради. Однак, після проведених консультацій ніяких зрушень у вирішенні проблеми не відбулося.

У свою чергу, крім мільйонних збитків для постраждалих господарств, ситуація зі зобов’язанням сплати ПДВ несе ризики для епізоотичного благополуччя. Адже вітчизняні виробники і так не мотивовані повідомляти про підозру на спалах АЧС. Відповідно, вимога сплати ПДВ за ліквідоване поголів’я може спричинити приховування спалахів на промислових підприємствах. Як наслідок, сприятиме поширенню Україною контамінованої продукції, що ще більше погіршить епізоотичну ситуацію.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.