19
груд.

​Ринок живця: ціни послабилися

Протягом другої декади грудня закупівельні ціни на свинину відчутно послабилися. Так, після підйому 49-го тижня, коли середньоринкова позначка впритул наблизилася до 48 грн/кг, котирування на ринку живця «відкотилися». Відповідну динаміку зауважили аналітики Асоціації «Свинарі України».

За підсумками щотижневого моніторингу закупівельних цін, який проводить АСУ, середня ціна на свинину живою вагою минулого тижня «просіла» на 2,5%, а вже цього тижня її послаблення було помітнішим: мінус 6,8% проти минулотижневої позначки —до 43,63 грн/кг.

Для багатьох операторів вітчизняного ринку свинини така динаміка була неочікуваною. Так, за підсумками опитування учасників Асоціації «М’ясопереробної галузі», більшість закупівельників на початку грудня очікували, що товарні свині забійної кондиції коштуватимуть 46-49 грн/кг. Проте вже минулого тижня фактичний рівень закупівельних цін відчутно понизився: більшість товарних партій закуповували по 45-48 грн/кг, а епізодично звучали й нижчі ціни закупівлі.

У другій половині місяця тиск на ціни закупівлі посилився, ціни пропозиції втратили від 1 до 4 грн/кг, а діапазон цін на ринку живця понизився до 42-45 грн/кг. Вітчизняні оператори вважають, що причин такої раптової зміни є кілька. З одного боку, раптову зміну напрямку руху цін спричинив досить різкий їх підйом на рубежі листопада та грудня. На думку переробників, таке здороження свинини в закупівлі спричинило досить різкий підйом роздрібних цін, що негативно вплинуло на споживчу активність. Водночас, менш активною була заготівля м’ясної сировини до зимових свят, тоді як пропозиція свинини у передноворічний період перевищує потреби ринку. Що стосусується пропозиції імпортної свинини, то обсяги поставок охолодженої м’ясної сировини з ЄС послабилися, тоді як надходження канадської мороженої свинини (зокрема, окостів, лопаток та їх відрубів) протягом листопада, навпаки, пожвавилося. Тож наявність такої пропозиції на ринку, на думку м’ясопереробників, також «збиває цінову температуру» на ринку.

З огляду на це, закупівельники передчувають подальше послаблення цін закупівлі. Зокрема, м’ясопереробники, що входять до Асоціації «М’ясної галузі» в передостанній тиждень року планують закуповувати свиней забійних кондицій по 41-43 грн/кг.

Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2019 рр.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ

*-прогноз

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.