22
жовт.

Переваги жита у раціоні здорових свиней

Важливим чинником у вирощуванні здорових та продуктивних тварин є повноцінний раціон. Власним досвідом додавання жита до кормів свиней та перевагами такої годівлі у ході Міжнародного Дня Свиноферми поділилися Войтек Бонковські, головний технолог ПАП «Агропродсервіс» та Андрій Білоус, експерт із годівлі свиней ТОВ «КВС-Україна».

Зокрема, серед основних переваг гібридного жита над іншими зерновими культурами пан Бонковські виокремив:

  • морозостійкість (до -30 °С);
  • немає жодних природньо-кліматичних обмежень в Україні;
  • гарна врожайність на ґрунтах легких, бідних поживними речовинами та з низьким вмістом гумусу;
  • низька транспірація — 320 л спожитої вологи на 1 кг сухої маси;
  • позитивно впливає на прояви охоти свиноматок.

Водночас, додавання жита до раціону свиней дозволяє вирішити низку викликів, зокрема пов’язаних зі стресом, погіршенням апетиту та навіть зменшити травматизм.

Нагадаємо, цьогоріч Міжнародний День Свиноферми відбувся 17 жовтня у «UBI КОНФЕРЕНЦ ХОЛ» (смт. Глеваха, Київщина). Організатори заходу незмінні — Асоціація «Свинарі України», ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада», компанія «Dykun» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.