24
жовт.

Для успішної боротьби з АЧС треба змінити законодавство

Держпродспоживслужба та Асоціація «Свинарі України» спільно працюватимуть над проектом змін до певних законів України з метою підвищення заходів біологічної безпеки та збереження тваринництва в країні. Потреба у цьому з’явилася з огляду на неконтрольоване поширення АЧС в Україні. Про необхідність змін мова йшла під час термінових зборів щодо африканської чуми свиней. Минулого тижня відбулися три такі зустрічі, за участі фахівців Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, представників Асоціації свинарів України та господарств-учасників об’єднання.

Обговорювані зміни торкнулися кількох площин:

  • Удосконалення ідентифікації поголів’я у присадибному секторі. Сьогодні поголів’я, забите на не ліцензованих бійнях потрапляє на ринки й ідентифікується перед продажем. Така система не дозволяє прослідкувати походження м’яса. Зміни передбачають встановлення адміністративної відповідальності за не ідентифіковане поголів’я й обмеження забою в умовах приватного подвір’я до 3-х голів на рік. Ці заходи усунуть проблему не ліцензованих боєнь.
  • Розширення повноважень ветеринарів та національної поліції під час ліквідації спалахів небезпечних хвороб. У разі, якщо населення не допускає фахівців для виконання своїх обов’язків щодо огляду свинопоголів’я на наявність ознак захворювання, тим самим приховуючи стан тварин і їхню кількість, вони будуть змушені сплатити штраф. Відсутність цих даних унеможливлює контроль заразних хвороб, зокрема й АЧС.
  • Дике поголів’я. За виявлений труп дикого кабана передбачається винагорода. При цьому, кількість мисливських ліцензій зменшуватися не буде.

«Є побоювання, що згадані зміни до Законів „проходитимуть“ доволі складно, зокрема, перешкодою можуть стати популістські настрої в Уряді. Але такі зміни — необхідні й логічні. Весь світ давно ідентифікує поголів’я. За кордоном споживачі знають все про походження і якість м’яса, яке вони споживають. Цього ж хочемо досягнути і в Україні. Гарантувати безпеку продукції, отриманої внаслідок подвірного забою ніхто не може. Обов’язкова ідентифікація свиней дасть споживачам розуміння того, м’ясо якої тварини потрапило на прилавок їхнього магазину», — зазначила Оксана Юрченко, віце-президент Асоціації «Свинарі України».

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.