19
жовт.

Чому АЧС шириться Україною? — 10 причин

Сьогодні в Україні неблагополучними щодо африканської чуми свиней залишаються 25 пунктів у 8-ми областях: Миколаївській (5), Сумській (2), Одеській (4), Рівненській (3), Харківській (7), Кіровоградській (1), Київській (1) і Полтавській (2). Про це повідомили фахівці Держпродспоживслужби під час екстреного засідання щодо поширення АЧС територією України.

Термінові збори об’єднали державу і бізнес, зокрема очільника Мінагрополітики Тараса Кутового, Голову Держпродспоживслужби Володимира Лапу, представників Асоціації «Свинарі України» й фахівців від господарств-членів об’єднання.

Спеціалісти Держпродспоживслужби назвали основні причини поширення «африканки» в Україні:

  1. Тривала процедура відшкодування вартості за вилучене та знищене свинопоголів’я при ліквідації хвороби;
  2. Відсутній дієвий контроль переміщення свиней та сировини. Зокрема, через ліквідацію ветеринарної міліції й відсутність відповідних повноважень у Національної поліції;
  3. Відсутність механізму належної ідентифікації свинопоголів’я у приватному секторі;
  4. Недостатнє фінансування Держпродспоживслужби для здійснення обов’язкових заходів (зокрема, моніторингу);
  5. Торгівля продукцією свинарства і живими тваринами на стихійних ринках;
  6. Подвірний забій свиней і реалізація продуктів забою;
  7. Нехтування заходами біобезпеки. Насамперед стосується підсобних господарств громадян. Перевірка служби виявила, що 80% таких власників взагалі не дотримуються правил біобезпеки;
  8. Неповна депопуляція диких кабанів;
  9. Відсутність відповідальності за розповсюдження хвороби;
  10. Спрощення процедури державного ветсанконтролю.

«Цьогоріч ми спостерігали два піки активізації АЧС. Перший — у серпні, його пов’язуємо з курортним і лісово-ягідним сезонами. Другий — маємо зараз, у жовтні, з відкриттям мисливського сезону. Такі піки фіксуються щорічно», — прокоментував Олексій Клименок, начальник Відділу здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби.


Асоціація свинарів України — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 35 господарств, маточне поголів’я яких становить 35% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.