12
вер.

У серпні 2019-го Україна імпортувала на 25% менше свинини ніж рік тому

У серпні Україна завезла 2,75 тис. т свіжого, охолодженого та мороженого м'яса свиней (УКТ ЗЕД 0203). Це на чверть менше порівняно з обсягами імпорту свинини у серпні минулого року, однак на 11% більше ніж усередині літа. Про це повідомляють аналітики Асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані митної статистики ДФСУ.

Пожвавлення імпортної активності аналітики частково пов'язують з підвищенням рівня закупівельних цін на свинину в останній місяць літа.

«І в Україні, і в країнах ЄС ціни на свинину протягом серпня мали висхідну динаміку. Проте у країнах Євросоюзу середня серпнева ціна закупівлі свинини зросла на 2,2-2,4% проти липневої позначки, тоді як в Україні цей показник додав майже 5%», — коментують аналітики.

Що стосується країн-постачальниць свинини, то цьогоріч Польща «виборола» лідерську позицію: майже половина (47,9%) імпортованої у 2019-му свинини припадає на імпорт з сусідньої країни. Німеччина опустилася на друге місце з менш ніж 20% поставок, а третю сходинку посідають постачальники з Нідерландів з десятою частиною імпорту. Експерти зазначають, що у рамках угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС, до кінця року в межах квот може надійти ще 5,5 тис. т свинини з ЄС.

Втім, експерти зазначають, що минулого серпня зовнішні поставки свинини були активнішими: за серпень 2018-го на внутрішній ринок надійшло на чверть більше свіжого, охолодженого та мороженого м'яса свиней ніж цього року — 3,5 тис. т. «Хоча сукупні обсяги імпорту свинини все ще перевищують торішні (16,33 тис. т проти 15,71 тис. т за січень-серпень 2018-го), це відхилення скоротилося до 4%», —зазначають в АСУ.

Помісячна динаміка імпорту свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203)

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними митної статистики ДФСУ

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.