18
жовт.

Кутовий: «Серйознішої проблеми ніж АЧС — нині немає»

«Серйознішої проблеми ніж АЧС — нині немає!», — заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий під час екстрених зборів щодо питання поширення африканської чуми свиней в Україні, які відбулися сьогодні в Києві.

«Усі сили треба спрямовувати на вирішення цієї проблеми. Чекати нічого, оскільки взагалі можемо втратити галузь свинарства», — наголосив він.

В обговоренні плану дій, націленого на підвищення ефективності боротьби з «африканкою» взяв участь Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, очільник Департаменту тваринництва при Мінагрополітики Микола Кваша, представники Асоціації «Свинарі України» та господарств-учасників об’єднання. Учасники узгодили важливі кроки:

  • створення мобільних груп для ліквідації спалахів АЧС (за регіональним принципом), до складу яких увійдуть представники національної поліції та фахівці ветеринарних органів.
  • запровадження деталізованого протоколу дій під час ліквідації спалаху, до якої залучені представники різних служб. Відтак, кожна з них нестиме відповідальність за виконану роботу.
  • використання мобільних крематорів для ефективної утилізації поголів’я в осередках спалаху.

Крім того, Міністр запропонував виплачувати компенсацію за втрачене поголів’я не лише присадибникам, а й підприємствам. Так, частка відшкодування залежатиме від рівня біобезпеки свинокомплексу.

До того ж, зміни потрібні й на законодавчому рівні. До роботи над ними долучаться фахівці Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, а також представники Асоціації «Свинарі України».

«Проблема АЧС в Україні „давня“ — боремося з хворобою з 2012-го. Але нарешті її розглядають як загрозу продовольчій безпеці України. Мінагрополітики і Держпродспоживслужба сприймають АЧС як проблему № 1, робота над якою вимагає цілого комплексу заходів. Але, разом з тим, є чітке бачення того, як „розплутати клубок“. До того ж, вирішення проблем можливе лише на рівні держави», — прокоментувала віце-президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко, яка була присутня на зборах.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.