6
серп.

Ціни на свиней в Україні та ЄС: чи варто непокоїтися?

Висхідний рух цін на живць свиней, що почався у другій половині липня, викликав занепокоєння в операторів ринку. Так, представники м’ясопереробної галузі зазначали, що внутрішні ціни на свинину перевищили європейські котирування. Це, на їх думку, слугуватиме причиною активізації імпорту. Аналітики АСУ перевірили цю тезу.

«Рівень котирувань на свиней забійних кондицій в Україні, дійсно, вищий ніж в ключових «свинарських» країнах Європейського союзу. Так, в кінці липня кілограм свинини живою вагою в Україні коштував у середньому 49,5 грн/кг чи 67,8 грн/кг у перерахунку на забійну масу. Серед лідерів з виробництва свинини в ЄС ціни були відчутно нижчими — коливалися в межах 42-54,1 грн/кг на рубежі місяців. Проте варто розуміти, що рівень цін на свинину в Україні та в країнах ЄС був співставним лише у першому кварталі 2017-го. Причиною занепокоєння переробників стало те, що внутрішні ціни закупівлі з середини липня перевищують «бар’єрну» ціну. Це слугує індикатором зростання економічної привабливості завезення імпортної сировини для представників м’ясопереробної галузі», — пояснюють в АСУ.

Внутрішні ціни на свинину в перерахунку на забійну масу в окремаих країнах ЄС та Україні станом на 31.07-02.08

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними pig333.com

«Втім, чи переросте це очікування в імпортний бум, як протягом червня-жовтня минулого року (тоді щомісяця до України завозили не менше 3,2 тис. т свинини), поки важко сказати. З одного боку, переробники прогнозують послаблення закупівельних цін на свинину протягом перших тижнів серпня. З іншого — протягом 31-го тижня відбувся висхідний рух цін на товарних свиней у Бельгії, Німеччині, Італії та Франції. Хоча данські, голландські та іспанські котирування поки стабілізувалися, не виключено, що і вони незабаром «підхоплять» висхідний тренд. У наслідок цього, розрив між бар’єрною ціною та цінами на товарних свиней від промислових виробників звузиться. Крім цього, не варто забувати про вплив курсів валют на імпортну активність. Так, якщо у другій половині липня курс гривні до євро та доллара США укріплювався, то з початком серпня курс обох валют підвищився», — додають аналітики Асоціації.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.