24
лип.

Промислових свиногосподарств щороку меншає

На ряду з розвитком та укрупненням промислових виробників свинини в Україні спостерігається і скорочення їх чисельності. Зокрема, якщо на 1-ше січня 2015-го 3,7 млн свиней утримували 2,7 тис. сільськогосподарських підприємств, то на початку 2019 року число операторів скоротилося на тисячу, а кількість утримуваного поголів’я — на 0,34 млн гол. Про відповідну тенденцію зазначають в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України».

Цю тезу підтверджують і статистичні дані: щороку число сільськогосподарських підприємств, що утримують свиней, меншає на 200–500. 

«Упродовж останніх кількох років спостерігається природний відсів свиногосподарств України. Сектор залишають невеликі оператори з поголів’ям менше 2 тис. гол. Це, переважно, сільськогосподарські підприємства, що займаються вирощуванням свиней ситуативно (наприклад, при очікуванні сприятливих цін на ринку), не інвестують кошти у заходи підвищення біобезпеки та ефективності виробництва, тож є неконкурентоспроможними,» — коментують аналітики Асоціації.

Динаміка чисельності сільськогосподарських підприємств, що утримують свиней

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними ДССУ

* — за оцінками аналітичного відділу АСУ; дані офіційної статистики відсутні

При цьому, експерти очікують, що відповідна тенденція триватиме і надалі. Так, враховуючи динаміку останніх семи років експерти АСУ прогнозують, що до 2025-го чисельність свиногосподарств може скоротитися до тисячі.

З іншого боку, такі структурні зміни не можна назвати негативними, зазначають в АСУ: «Ті виробники свинини, які адаптувались до нових умов роботи поступово займають нішу, яка звільнилась. Якщо на початку 2015-го у господарствах з поголів’ям понад 5 тис. голів утримували 67% промислового поголів’я, то на початку 2019-го на таких підприємствах було сконцентровано майже ¾ промислових свиней».

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.