13
бер.

ТзОВ «Ґудвеллі Україна»: міжнародний сертифікат безпечності продукції та найвищий рівень біобезпеки

ТзОВ «Ґудвеллі Україна» — єдине свиногосподарство у країні, яке має міжнародну сертифікацію Global G.A.P. Практичним досвідом роботи підприємства щодо біобезпеки, добробуту свиней та ін. ділився Віктор Робейко, керівник виробництва, головний технолог «Ґудвеллі» під час семінару «Ефективне свинарство. Продуктивне стадо», організованого журналом Agroexpert. Це господарство входить до лав Асоціації «Свинарі України».

«Вимоги до добробуту свиней мають сенс — кастрація поросят зі знеболюванням, утримання свиноматок у групах тощо, — забезпечують кращий стан здоров’я тварин. Чим менше свині страждають впродовж вирощування, тим якісніше і безпечніше м’ясо отримує споживач», — підкреслив пан Робейко.

Як зазначив експерт, щоб переконатися, що господарство відповідає європейським вимогам виробництва, вирішили пройти сертифікацію Global G.A.P. Це система міжнародної сертифікації, започаткована у Європі для забезпечення безпечного виробництва продукції харчування. Головне її завдання — забезпечити споживачів, клієнтів торгових мереж якісною продукцією, яка не шкодить здоров’ю та навколишньому середовищу.

«Отримати такий сертифікат — не означає кінець старанням. Потрібно постійно «тримати статус», адже окрім запланованих перевірок у рамках сертифікації бувають ще й незаплановані і до них треба бути готовим завжди», — наголосив Віктор Робейко.

У ТзОВ «Ґудвеллі Україна» одним із ключових викликів для галузі вважають африканську чуму свиней. Тож, у господарстві дотримуються вимог біобезпеки, щоб захиститися не лише від АЧС, а й від інших хвороб.

«У біобезпеці немає дрібниць, важлива кожна деталь. У нас діє правило, якщо робітник свідомо порушив встановлені правила біобезпеки — на нього чекає звільнення», — розповів пан Робейко.

Він порадив колегам купувати поголів’я тільки у перевірених контрагентів, контролювати цілісність огорожі навколо господарства, а також перевозити племінне поголів’я у скотовозах, обладнаних системою фільтрації повітря.

«Українцям ближча по духу європейська культура свинарства. Відтак, до нас потихенько будуть приходити і тенденції щодо вимог споживачів до якості продукції, ведення бізнесу, добробуту тварин, використання антибіотиків у тваринництві тощо», — резюмував експерт.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.