6
лют.

Вітчизняні свинарі працюють «в нуль», а то й «в мінус»

Зниження цін на ринку свиней забійних кондицій стало «спусковим гачком» для панічних настроїв серед операторів, адже кожен виробник рахує собівартість виробництва. Згідно з даними Асоціації «Свинарі України», її середній показник по країні дорівнює 37-41 грн/кг. А ціна кілограму живця, яка опустилася нижче 40 грн/кг означає, що свинарі працюють «в нуль», або й у збиток.

Думками щодо ситуації на ринку поділивсядиректор господарства-учасника АСУ, — ТзОВ «Росан-Агро», (Львівщина) Сергій Мамчич:

«Дійсно, нині ситуація на ринку склалася не дуже добра і з огляду на ціни продажів свиней, і на собівартість виробництва. Остання залежить від низки чинників: вертикальна інтеграція, залучення кредитних коштів, інвестицію у соціальну сферу, географічне розташування, специфіка регіону (на Західній України вища щільність господарств, від того і більша конкуренція) тощо.

У середньому, 40-42 грн/кг (з ПДВ) — та «межа», коли господарство працює «в нуль», або має незначні прибутки. Коли цей рівень опускається нижче, — до 39-40 грн/кг, — виробник майже нічого не заробляє, а то й взагалі працює у збиток.

Є пояснення такій ситуації:

  • По-перше здороження енергоресурсів. І це йдеться про електроенергію, оскільки наше господарство майже відмовилося від газу, який обійшовся б ще дорожче.
  • Швидке зростання рівня заробітної плати. Це особливо характерно для західного регіону, адже тут трудова міграція активніша ніж у решті областей країни. «Росан-Агро» знаходиться неподалік Львова, де одна з найвищих цін на робочу силу, особливо послуги фахівців.
  • Вищі ціни на фураж. Нині Україна виробляє багато зернових, потужності країни щодо експорту значно зросли. Відтак, через контракти маємо ціни на фураж на рівні європейських.
  • Крім того, в Україні вартість грошей вища у 4-5 разів, а інвестицій без дотацій — на 30%.

Наприклад, наше господарство працює у закритому циклі (власне батьківське стадо, свинки F1, вирощує поросят), маємо і комбікормове виробництво, м’ясокомбінат. Та, якщо, приміром, візьмемо комплекс, який працює з 1998-го, а це понад 20 років, відкласти кошти для інвестицій у розвиток та покращення практично неможливо! Доступу до адекватних кредитів взагалі нема… Тому, доводиться констатувати, що ситуація у свинарстві нині дійсно складна».

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.