25
січ.

​Свинячий «контрабас» або скільки контрабандної свинини потрапляє до України?

Згідно із опитуванням представників м’ясопереробної галузі, яке реалізувала Асоціація «Свинарі України» у січні 2019-го, надходження контрабандної свинини не перевищують 2-5% від ємності ринку. І їх обсяги постійно скорочуються.

До анкетування долучилися 13 м’ясопереробних підприємств різного масштабу діяльності з різних регіонів країни та учасники галузевих об’єднань (зокрема, Асоціації «М’ясної галузі» та «Всеукраїнської асоціації імпортерів м'яса та м'ясопродукції»).

Чутки про значні обсяги контрабандної свинини на вітчизняному ринку почали з’являтися разом із пожвавленням імпортної активності.

Результати опитування переконують, що ріст «контрабасу» навряд чи можливий, адже:

  • Більшість представників м’ясопереробної галузі працює або виключно з вітчизняною сировиною, або з сировиною, що завозиться офіційними імпортерами. Контрабандна продукція може бути предметом зацікавлення виключно для фізичних осіб та дрібних локальних виробників ковбасних виробів у прикордонних регіонах.
  • Обсяги надходження контрабандної свинини незначні та упродовж останніх років скорочувались. Так, згідно з коментарями представників «Всеукраїнської асоціації імпортерів м'яса та м'ясопродукції» найактивніша контрабандна активність фіксувалася у період реформації 2014-го.
  • Крім цього, кампанію з протидії нелегальному ввезенню м’яса та м’ясопродуктів (у тому числі, і свинини та свинячих субпродуктів) ініціювала «Всеукраїнська асоціація імпортерів м'яса та м'ясопродукції». Окрім власних моніторингів, організація тісно співпрацює з ДФСУ з метою боротьби з контрабандними поставками м’яса. Зокрема, у відповідь на звернення цієї організації до Державної фіскальної служби України, митні пункти Волинської, Львівської, Закарпатської та Чернівецької посили заходи контролю за ввезенням товарів групи 02 згідно з УКТ ЗЕД (м’ясо та їстівні субпродукти).

«Влвсне, більшої шкоди для ринкової кон’юнктури завдає не сам факт існування пропозиції контрабандної свинини та свинячих субпродуктів, а поширення чуток та непідтвердженої інформації про неї, зокрема в медіа-просторі», — коментують в АСУ.

В Асоціації додають, — «виключити явища контрабанди неможливо, але вони мають епізодичний характер, частота таких епізодів знижується, а їх поява не має критичного впливу на ринкову ситуацію. Підтвердженням цього слугує відсутність значних розбіжностей цін закупівлі свинини у прикордонних регіонах та на решті території України: згідно з щотижневими моніторингами цін на свиней забійних кондицій ціни закупівлі живця у прикордонних Західних областях відповідали діапазону їх коливання в межах країни».

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.