24
січ.

Ринок живця: послаблення цін прискорило темпи

У кінці січня ціни на ринку живця дещо пришвидшили падіння. Так, за результатами моніторингу закупівельних цін на свиней забійних кондицій, який проводить Асоціація «Свинарі України», з початком третьої декади місяця середньоринкова позначка втратила 4,4% проти 3% попереднього тижня.

Так, у ході минулих торгів виробники свинини розписали товарні партії на 1-2 грн/кг дешевше ніж тижнем раніше. Тож цього тижня діапазон цін «зсунувся» до 39-42 грн/кг. Втім, окремі м’ясопереробники декларували і такі ціни закупівлі, що були нижчими за згадану нижню межу.

Причиною прискорення «цінопаду» слугувала післяноворічна млявість збуту. Хоча затишшя на ринку в другій половині січня та протягом лютого є прогнозованим та звичним, окремі м’ясопереробники зазначають, що цьогорічні продажі навіть дещо (на 5-7%) поступаються результатам роботи протягом відповідного періоду минулого року. Закупівельники одноголосно заявляють про те, що теперішня пропозиція живця перевищує попит на нього зокрема і тому, що обсяги заготівлі свинини скоротилися у відповідь на послаблення реалізації. Так, деякі м’ясопереробники закуповують лише 40-50% від традиційних обсягів живця та працюють на запасах сировини. Водночас, ті підприємства, що мають власні свинокомплекси, тимчасово призупинили закупівлю від сторонніх постачальників.

З огляду на такі настрої, оператори вважають, що наступного тижня середня закупівельна ціна на ринку живця продовжить низхідний рух. Зокрема, за результатами опитування серед учасників Асоціації «М’ясної галузі», протягом останнього тижня січня максимальна цінова позначка може понизитися до 40 грн/кг. Тож більшість операторів налаштовані закуповувати свинину в межах 39-40 грн/кг живою вагою.

Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2018-2019 рр.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ


Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 38 господарств, які забезпечують 41% промислового виробництва свинини в Україні. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.