4
груд.

М'ясопереробники скоротили випуск свинини

За десять місяців року обсяги забою свиней «просіли» на 4%. Як наслідок, м’ясопереробні підприємства скоротили випуск свіжої, охолодженої та мороженої свинини. Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані ДССУ/

За підсумками десяти місяців 2018-го промислові свиногосподарства реалізували на забій 3,8 млн свиней сукупною живою масою 403,6 тис. т (проти проти 4,04 млн голів живою масою 420,4 тис. т у 2017-му). Як наслідок надходження меншої кількості сировини, зменшилися й обсяги переробки — у січні-жовтні цього року випуск свіжої та охолодженої свинини склав 199 тис. т. Це на 1,6% менше обсягів виробництва цього виду м’яса за аналогічний період 2017-го.

Як зауважують аналітики АСУ, меншу внутрішню пропозицію м’яса свиней переробники компенсували за рахунок імпортної охолодженої та мороженої сировини, імпорт якої у січні-листопаді склав 23,4 тис. т:

«Хоча цьогорічні обсяги імпорту перевищують торішні, пропозиція свинини з-за кордону складає трохи більше десятої частини результатів роботи м’ясопереробної галузі за згаданий період».

Крім того, за підрахунками експертів Асоціації, випуск сушеного, соленого та копченого м’яса свиней теж скоротився — 7,1 тис. т за 10 місяців 2018-го, проти 9,2 тис. т за аналогічний період 2017-го.

Не дивлячись на скорочення обсягів виробництва (-11,2%) замороженого м’яса свиней у жовтні, його сукупний випуск за 10 місяців 2018-го навіть додав 6% до минулорічних результатів та склав 12,8 тис. т.

«Такому приросту сприяло трикратне збільшення обсягів виробництва морожених лопаток, окостів та їх відрубів у вересні-жовтні відносно відповідних місяців минулого року. Ця активізація спричинила збільшення об’ємів запасів таких продуктів на складах, які на кінець жовтня перевищили 1 тис. т, що незначно «відстає» від місячних обсягів їх випуску. Залишки охолодженого м’яса свиней, навпаки, скоротилися майже вдвічі та лише на 0,4 тис. т перевищували запаси мороженої свинини», — коментуються в АСУ.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.