5
жовт.

В Україні запроваджують програму аграрних розписок для свинарів

Найбільший американський виробник обладнання для свинарства HOG SLAT приєднався до проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC) «Аграрні розписки в Україні».

Про це повідомили в українському представництві компанії.

Презентація нового для вітчизняного свинарства механізму фінансування відбудеться 18 жовтня під час Міжнародного Дня Свиноферми.

Наразі ведуться перемовини з потенційними учасниками програми. Як очікується, перша аграрна розписка в свинарстві буде укладена вже в цьому місяці. Поширюватиметься вона на комплекс обладнання виробництва HOG SLAT.

Проект «Агарні розписки в Україні» впроваджує Міжнародна фінансова корпорація (IFC) за підтримки урядів Швейцарії та України в партнерстві з виробниками та постачальниками ресурсів для агропромислового виробництва.

Аграрна розписка — більш дешевий і простий в адмініструванні, порівняно з банківським кредитуванням, фінансовий інструмент, заставою якого є майбутня сільськогосподарська продукція (урожай чи тварини).

Реалізація проекту розпочалася в 2015 році в кількох пілотних областях. Через три роки фінансовий інструмент розширився на всю територію країни. На початковому етапі аграрні розписки використовувалися для вирощування зернових та олійних культур. У 2017 році було видано першу розписку для розвитку садівництва, у 2018-му — овочівництва.

Інструментом аграрних розписок можуть користуватися всі без винятку сільгоспвиробники — від невеликих до агрохолдингів. За даними IFC, нині їх оформляють переважно середні та дрібні господарства — 53% і 38% відповідно.

HOG SLAT, Inc. — американська компанія з 49-річною історією, один зі світових лідерів на ринку обладнання для промислового свинарства і птахівництва. В структурі компанії діє відділ R&D (досліджень та розробок). Тестування проводяться на базі власних лабораторій та ферм (TDM Farms, 25 000 свиноматок), а також у наукових центрах США і Європи. Українське представництво компанії створене в 2011 р.


Міжнародний День Свиноферми — подія, присвячена обміну практичним досвідом представників галузі свинарства. Родзинка Дня свиноферми — відеоекскурсії господарствами. Цьогоріч подія відбудеться 18 жовтня у «UBI КОНФЕРЕНЦ ХОЛ» (смт. Глеваха, Київщина). НАЦІОНАЛЬНА КОНФЕРЕНЦІЯ З АЧС об'єднає кращих фахівців з питань АЧС Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), які спільно з експертами Асоціації «Свинарі України» даватимуть відповіді на запитання, актуальні для бізнесу. Мова йтиме про прогнози подальшого розвитку епізоотичної ситуації та вплив АЧС на глобальне свинарство, механізми компенсації збитків від «африканки» для промислових свиногосподарств, а також стратегію захисту свиноферми від хвороби.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.