27
вер.

АЧС може «подорожувати» з кормами

Вірус АЧС може тривалий час жити у кормах та кормових інгредієнтів і «подорожувати» між країнами, завдяки імпорту-експорту цих продуктів. Таких висновків дійшли американські вчені після проведеного дослідження. Про результати розповів Боб Роуленд, доктор ветеринарної медицини, професор відділу діагностики та патобіології Коледжу ветеринарної медицини (Університет штату Канзас, США) під час виступу в ході семінару «Африканська чума свиней — транскордонне захворювання». Організатори події — Асоціація «Свинарі України» спільно з експертами Університету Пердью (США).

«Вірус АЧС виявився одним із найбільш стабільних. Це означає, що він добре виживає в умовах навколишнього середовища, у сирих кормах і має високу здатність до зараження впродовж тривалого часу, зокрема й після перевезення. Відтак, ризики глобального поширення цієї хвороби будуть лиш зростати», — наголосив учений.

За словами вченого, тривалість життя вірусу у кормах та їх інгредієнтах перевіряли за допомогою спеціальної камери, яка забезпечувала умови, схожі до перевезення продукції:

«Завдяки відповідному обладнання ми могли симулювати умови — температуру, вологість, тривалість — у яких транспортують корми. У ході цього досліду розігрували ситуацію із поставкою продукції з ЄС до США. Таку симуляцію можна розробити для будь-якого маршруту і перевірити потенційну загрозу поширення вірусу».

Оскільки проблема африканської чуми свиней не встрачає актуальності, 18 жовтня в «UBI Конференц Хол» (Глеваха) в рамках Міжнародного Дня Свиноферми відбудеться НАЦІОНАЛЬНА КОНФЕРЕНЦІЯ З АЧС. До участі у ній долучаться кращі фахівці з питань АЧС Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), спільно з експертами Асоціації «Свинарі України» вони даватимуть відповіді на запитання, актуальні для бізнесу. Мова йтиме про прогнози подальшого розвитку епізоотичної ситуації та вплив АЧС на глобальне свинарство, механізми компенсації збитків від «африканки» для промислових свиногосподарств, а також стратегію захисту свиноферми від хвороби.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.