31
лип.

Свинина: обсяги промислової переробки «просіли» на 3%

Обсяги промислової переробки м’яса свиней в Україні дещо «просіли». Про 3%-е зменшення випуску охолодженої та мороженої свинини, а також солених, сушених чи копчених делікатесів з неї зауважує аналітичний відділ АСУ з посиланням на дані ДССУ.

Так, згідно з нещодавно оприлюдненими даними за січень-червень 2018-го м’ясопереробна галузь випустила 130,5 тис. т м’яса свиней у охолодженому, мороженому, копченому, сушеному чи соленому вигляді. Це на 4 тис. т чи 3% поступається піврічним результатам роботи галузі у 2017-му. Зауважимо, що упродовж аналізованого періоду скоротився випуск охолодженої свинини та її сушених, солених чи копчених свинячих частин. Виробництво мороженого м’яса за шість місяців 2018-го навіть дещо зросло – до 7,9 тис. т проти 7,4 тис. т роком раніше. Зокрема, обсяги виробництва морожених окостів, лопаток та їх відрубів у червні збільшилися майже на 30%, а за весь період «додали» 28%. «З огляду на те, що на морожені свинячі частини припадає лише 6% сукупного випуску переробленого м’яса свиней, на зальну ситуацію така зміна майже не вплинула», — коментують в аналітичному відділі АСУ.

«З іншого боку, аналогічну ситуацію спостерігаємо аналізуючи залишки готової продукції на складах підприємств станом на кінець червня. Так, сукупні залишки свинини скоротилися на 10% через відповідну зміну випуску охолодженого, копченого, соленого та сушеного зокрема м’яса. Однак запаси мороженої свинини трохи більші зафіксовані у кінці червня 2017-го – 0,87 тис. т проти 0,81 тис. т, відповідно. Хоча це значення далеке від рекорду, втім це дає зрозуміти, що м’ясопереробні підприємства «підстрахувалися» в умовах послаблення внутрішньої пропозиції свинини трохи наростили морожені запаси свинячих півтуш, лопаток, окостів та їх відрубів», — додають аналітики.


Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 38 господарств, які забезпечують 41% промислового виробництва свинини в Україні. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій. 

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.