14
лют.

В Україні менше 6 млн свиней

Станом на 1-ше лютого в Україні налічуєтсья 5,99 млн голів свиней. Порівняно з аналогічною датою минулого року скорочення сягнуло 8,2%.

Про це повідомляє Аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані ДССУ.

Стрімкіше скорочення числа свиней спостерігається у господарствах населення. Так, на початку лютого налічувалося на 10,3% менше тварин ніж роком раніше — 2,66 млн голів. Зауважимо, що цей показник відчутно відстає від кількості свиней зафіксованих в цьому секторі на початку 2018-го — на 5,7%.

Промислові свиногосподарства утримують 3,33 млн свиней, а відставання від показника від 1-го лютого 2017-го становить 6,4%. Скорочення числа свиней відбилося і на доробку галузі за перший місяць року. Так, обсяг приросту живої ваги свиней у січні був на 4% (43 тис. т ж.в.) меншим ніж роком раніше, а реалізація свиней на забій «просіла» на 11% — до 37,7 тис. т ж. в. З іншого боку, лише 87,6% отриманої живої ваги свиней направили на забій, що формує кращі передумови для відновлення галузі. Реалізували «на м’ясо» більше свиней, ніж виростили лише у Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Полтавській та Чернівецькій областях.

Серед основних причин «просідання» кількості свиней — оновлення поголів’я крупними промисловими гравцями. Крім того, негативний фактор — поширення АЧС у присадибному секторі.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.