19
груд.

Всеукраїнське Аграрне Віче: аграрії готові до загальнонаціонального страйку

Така готовність виробників агропродукції була озвучена сьогодні, 19 грудня, під час Загальноукраїнського Аграрного Віча, яке відбулося в Українському Домі (Київ). Зібрання об’єднало керівників сільськогосподарських підприємств, представників найдієвіших вітчизняних профільних асоціацій, центральних органів державної влади та народних депутатів.

Які наслідки чекають аграріїв через урядові «інновації» у податковому та бюджетному законодавстві — розповіли представники аграрних асоціацій. Усі вони одностайні — такі зміни негативні і спрямовані проти інтересів українських аграріїв, на користь олігархічних компаній.

Михайло Соколов, заступник голови ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» пояснив суть питання:

«У 2016-му, коли відміняли спецрежм ПДВ, держава обіцяла компенсацію: відновлення відшкодування ПДВ при експорті олійних культур (сої, ріпаку, соняшника) та програму «квазіакумуляції ПДВ».

Цього року, 7 грудня ці позиції були скасовані. Що це означає для аграрія? Це означає зниження закупівельних цін на олійні культури, яке неминуче станеться, оскільки аграрії втратять право на бюджетне відшкодування ПДВ при експорті соняшника, сої, ріпаку та будуть змушені включати сплачений ними податковий кредит у витрати».

Андрій Дикун, голова ВАР зауважив, що всі виробники мають бути в рівних умовах:

«Сьогодні треба подякувати Верховній Раді, яка дійсно об’єднала всіх вітчизняних аграріїв — дрібних, великих, середніх. Нарешті ми всі знайшли спільну мову.

У всіх цивілізованих країнах при експорті продукції повертається ПДВ. Те, що сьогодні в українських аграріїв його забрали — свавілля і пряме порушення норм світової торгівлі. Чому ми не можемо працювати в рівних умовах? У нас не має бути поділу на дрібних і олігархів».

Колег підтримав голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков:

«Такі дії — внесення поправок вночі — справжнє шахрайство. Ми всі хочемо жити в правовій державі. Тому, єдино можливий вихід у такій ситуації — відкрита дискусія.

А зараз, коли виробники вже нікому не вірять, єдине що переконає — ухвалення проекту ЗУ №7403 (Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур).

Людям дійсно урвався терпець».

Аграрії обурені — так звані «аграрні» депутати відвернулися від виробників. На їх думку, народні обранці не виконують своїх прямих обов’язків. Відтак, люди готові на радикальні заходи — загальнонаціональний страйк, — щоб їх почули.

«Аграрний комітет повністю підтримує позицію профільних асоціацій. Члени нашого комітету вже зробили заяву щодо поправки №180 до Податкового кодексу України, що скасовує бюджетне відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) на експорт сої, соняшнику і ріпаку. Ми переконані, що її треба скасувати», — запевнив Олександр Бакуменко, голова Аграрного комітету.

Представники парламентських партій «Батьківщина», «Самопоміч», «Народний фронт» і «Воля народу» запевнили, що ініціюватимуть розгляд проекту Закону №7403.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.