1
груд.

Стартує розробка Технологічних інструкцій щодо поводження з гноєм свиней

Разом із фахівцями Асоціації «Свинарі України» над розробкою Технологічних інструкцій щодо поводження з гноєм свиней працюватиме експерт з питань розведення та біотехнології тварин НУБіП Андрій Гетя. Обговорювали проект цього документу під час засідання Робочої групи з питань удосконалення політики розвитку м’ясної галузі, яке днями відбулося в Києві і об’єднало представників держорганів, галузевих асоціацій та міжнародних організацій.

Потреба створення «дорожньої карти» поводження з гноєм з’явилася в рамках ЗУ «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною». Такі Технічні інструкції допоможуть гравцям ринку максимально чітко дотримуватися вимог Закону й убезпечать їх від можливих проблем, пов’язаних з екологією. Їх розробка стала можливою завдяки грантовій підтримці Проекту USAID «Агросільрозвиток», яку здобула Асоціація «Свинарі України».

Крім того, Технічні інструкції щодо поводження з гноєм перетинається з «Нітратною» директивою(Директива Ради ЕС про захист вод від забруднення, спричиненого нітратами з сільськогосподарських джерел). Саме цей документ ліг в основу Найкращих сільськогосподарських практик, які розробляються в рамках апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища. Так, «Нітратна» директива теж регулює питання зберігання, утилізації гною тварин.

«Ми розуміємо, що надалі екологічне законодавство буде ставати лише жорсткішим, тому працювати над цим питанням треба вже зараз, щоб наші виробники були готовими. Це мінімізує можливий негативний досвід.

Власне, як плануємо працювати — насамперед проаналізуємо міжнародний досвід. Оскільки, ця робота ведеться у рамках наближення до європейських вимог, норми ЄС стануть для нас орієнтиром. Ми вже визначили перелік нормативних документів Євросоюзу, які дотично і напряму пов’язані з переробкою, утилізацією гною. Плануємо результати аналізу і перші напрацювання показати на наступному засіданні Робочої групи. Наступні етапи — розробка чернетки документу, обговорення з експертами і виробниками», — розповів Андрій Гетя.

Проект «Підтримка аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток») фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Він має на меті сприяння комплексному і стійкому економічному зростанню шляхом розвитку сільського господарства України.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 35 господарств, маточне поголів’я яких становить 35% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій. Крім того, об’єднання виступає організатором освітніх та інших галузевих подій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.