2
лист.

Компенсація ураженим АЧС фермам на крок ближче

Державна регуляторна служба погодила проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів із біологічної безпеки та збереження тварин в Україні», над яким працювали Держпродспоживслужба, експерти ФАО/ЄБРР* та Асоціації «Свинарі України».

Досі дійти спільної мови з ДРС щодо згаданого Законопроекту було доволі складно — у жорсткіших вимогах до дотримання біобезпеки служба вбачала загрозу розвитку дрібних і середніх свиногосподарств та лобіювання інтересів великих промислових виробників.

Щоб переконати Регуляторну службу в необхідності ухвалення цього проекту Закону, ЄБРР та АСУ порахували розмір інвестицій у біобезпеку свинокомплексів й імовірні втрати через їх недотримання, зокрема ураження господарства АЧС. Як показав результат, — превентивні заходи коштують дешевше.

Серед основних положень документу передбачені:

  • Компенсація власникам свиногосподарств, що стали об’єктами ураження АЧС, вартості ліквідованого поголів’я відповідно до рівня біобезпеки.
  • Заборона утримання, переміщення і забою неіндентифікованих тварин. За порушення передбачений штраф.
  • Заборона реалізації м’яса свиней, забитих на несертифікованих бійнях.
  • Обмеження подвірного забою з метою власного споживання — не більше 3 голів свиней на рік.
  • Впровадження системи компартментів.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) націлена на зниження рівня бідності та голоду у світі шляхом розвитку сільського господарства, поліпшенню харчування і вирішення проблеми продовольчої безпеки (доступності продуктів харчування всім і завжди). Заснована у Квебеку 16 жовтня 1945-го. Девіз — «Допомагаємо побудувати світ без голоду».

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) — міжнародний фінансово-кредитний інститут, який надає допомогу країнам від Центральної Європи до Центральної Азії для проведення ринкових реформ, активного інтегрування економік цих країн у міжнародні господарські зв'язки.Створений у 1991 році. Штаб-квартира знаходиться в Лондоні.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 35 господарств, маточне поголів’я яких становить 35% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій. Крім того, об’єднання виступає організатором освітніх та інших галузевих подій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.