23
жовт.

Повертаємо кошти за племмолодняк свиней: проблемні моменти

Згідно із опитуванням Асоціації «Свинарі України», до якого долучилися майже 100 господарств, 80% респондентів готові і планують отримати компенсацію за закупівлю племінного молодняка свиней. Мова йде про участь у Програмі часткового відшкодування вартості племінних тварин. Вона річна — з жовтня 2016 по жовтень 2017, а відповідно змін (внесені у серпні цього року) — кошти можна повернути і за свиней, закуплених за кордоном (а не лише за молодняк українського походження, як це було раніше). Розмір виплат — 2400 грн/голова.

Нині у розпорядженні Уряду на цю програму — понад 11 млн грн. Оскільки коштів буде недостатньо, Мінагрополітики просить КМУ збільшити суму до 60 млн грн.

Щоб отримати згадане відшкодування, треба подати пакет документів до 5 листопада (оскільки це неділя, краще до 3-го) в обласну державну адміністрацію на розгляд. Їх перелік прописаний у Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва.

Проте треба звернути увагу на можливі проблемні моменти:

  • Отримання витягу з Єдиного державного реєстру тварин. Це адміністративна послуга, виконання якої покладено на територіальні органи Держпродспоживслужби — районні чи обласні ветеринарні лікарні, які не завжди мають доступ до ЄДРТ чи печатку, щоб завірити витяг.
  • Правильність заповнення форми заявки.
  • «Різниця» між датами оплати і фактичного завезення поголів’я.
  • Неспівпадіння термінології. Згідно з українським законодавством, племінний молодняк — чистопорідні тварини, а гібридні свині такими не вважаються. Імпортовані ж тварини мають племінні свідоцтва, відповідно, свинарі, які їх закуповували мають право на відшкодування.

У 2018-му на цю програму попередньо заплановано 300 млн грн.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.