11
серп.

Українці транжирять гроші на свинину?

Нещодавно Міністр соцполітики Андрій Рева висловив думку про те, що українці витрачають на їжу більше, ніж німці, через культурні особливості та, так би мовити, підхід до життя. Цією тезою він поділився в ефірі телеканалу «112 Україна».

На своїй сторінці у Facebook Асоціація "Свинарі України" оприлюднила розвідку, у якій розібиралася у "солі" питання: питання в купівельній спроможності українців чи, все таки у національних особливостях раціону. Цитатам пана Міністра є аналітична аргументація.

«Німці трошки інакше їдять, в них раціон інший». Дійсно, структура та обсяги споживання продуктів харчування в країнах ЄС відрізняється від українських. Так, за даними OECD, середньорічне споживання свинини в країнах співдружності становить 33 кг у розрахунку на особу, а частка свинини у середньому раціоні європейця — 48%. Для порівняння, торік в Україні середньодушове споживання свинини склало — 19,4 кг чи 37,7% із загальних 51,4 кг «з’їденого» м’яса.

«Ціни на продукти в Німеччині і в Україні приблизно однакові». Згідно з даними, роздрібні ціни на свинину в Німеччині та Україні відчутно відрізняються. Так, середня ціна на свинячий стейк та фарш в Німеччині у 4,8 рази вища, ніж в Україні, вирізка дорожча в 4,6 разів.

«Німці їдять менше, ніж українці не тому, що не можуть, а тому що в них культура споживання інакша». Якщо взяти до уваги свинину, то вітчизняний ринок суттєво виграв би від переймання європейських харчових преференцій: ємність ринку зросла б на 70%, а споживання свинини врешті досягло б рекомендованих фізіологічних норм.

«Німці витрачають на їжу менше, ніж українці». Вочевидь, мається на увазі частина витрат доходу, яку німці витрачають на харчування: у Німеччині — 14% доходів, в Україні — 50%. У такому разі варто співставити рівень доходів. Так, в Німеччині середня місячна заробітна плата у 2016-му становила 2225 євро на особу чи 63,3 тис. грн. Це 5-ий за величиною рівень заробітної плати у ЄС. Що стосується України, то за підсумками минулого року середня заробітна плата сягнула 5183 грн. Це еквівалентно 182 євро та на 52% менше за найнижчу середню зарплату серед країн ЄС, яку торік зафіксували в Румунії.

Таким чином, німці на харчування витрачають 8,86 тис. грн у середньому на місяць, тоді як українці — понад 2,5 тис. грн.

А тепер давайте порахуємо, скільки свинини може купити німець та українець на місячну зарплату. Так, німець може придбати 122,8 кг свинячих стейків, чи 98,6 кг свинячої вирізки, чи 191,4 кг свинячого фаршу. Наші співвітчизники на одну середню зарплату можуть дозволити собі значно менше — 48,1 кг свинячих стейків, чи 37,3 кг вирізки, чи 74,7 кг свинячого фаршу.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.