8
серп.

Ринок живця: ціни встояли?

Обмеженість пропозиції живця свиней дозволила котируванням укріпитися на досягнутих позиціях. Так, планова цінова позначка другого тижня серпня практично дорівнює фактичній попереднього та становить 43,4 грн/кг.

Проте результати торгів для виробників свинини не були однаковими. Частину живця реалізували за сталими цінами, але деякі оператори скоригували їх в межах 1 грн/кг як у бік зменшення, так i в бік зростання. Різноспрямовану зміну цін, найвірогідніше, спричинила неоднорідність попиту та пропозиції свиней забійних кодицій на території країни та, відповідно, інтенсивність тиску переробників та перебігу перемовин.

Зазначимо, що окрім загального зменшення виробничих можливостей галузі у 2017-му на обсяг наявної пропозиції живця нині впливають сезонні чинники — вповільнений приріст живої ваги свиней улітку.

Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2017

Джерело: Аналітичний відділ АСУ

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 35 господарств, маточне поголів’я яких становить 35% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій. Крім того, об’єднання виступає організатором освітніх та інших галузевих подій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.