20
черв.

​Як можна вберегти свій бізнес в умовах АЧС?

Фахівці Асоціації «Свинарі України» разом з експертами ФАО та представниками бізнесу розробили нову редакцію Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.

Серед основних змін:

  1. Впровадження механізму отримання статусу компартмента з АЧС — це означає оцінку ступеня захисту (біобезпеки) компетентним органом. Якщо рівень біобезпеки відповідає вимогам, незалежно до епізоотичної ситуації навколо, свиногосподарство зможе продовжити свою роботу, зокрема й відвантажувати продукцію за кордон.
  2. Алгоритм дій у зоні захисту (в межах 3 км навколо спалаху АЧС):
  • Обов’язкове знищення неідентифікованого поголів’я;
  • За умови негативних результатів лабораторних досліджень, реалізація на забій клінічно здорових ідентифікованих свиней;
  • Вимога обов’язкового забою не розповсюджується на свиногосподарства, які підтвердили високий рівень біобезпеки та мають статус компартмента з АЧС.

«Прописані вимоги вбережуть виробників свинини від знищення свинопоголів’я тільки через те, що вони географічно потрапляють у зону захисту. Крім того, це стане стимулом для всіх свинарів покращувати рівень біобезпеки у своїх господарствах, „дотягувати“ до норм, встановлених у цивілізованому світі.

Наразі проект зі змінами готовий, на нього чекає раунд обговорень і затвердження правок. Будемо сподіватися, що виробники нарешті отримають документ, за яким зможуть прозоро, нормально працювати», — прокоментувала Віце-президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 35 господарств, маточне поголів’я яких становить 35% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій. Крім того, об’єднання виступає організатором освітніх та інших галузевих подій, наприклад Конгресу «Прибуткове свинарство».

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) націлена на зниження рівня бідності та голоду у світі шляхом розвитку сільського господарства, поліпшенню харчування і вирішення проблеми продовольчої безпеки (доступності продуктів харчування всім і завжди). Заснована у Квебеці 16 жовтня 1945-го. Девіз — «Допомагаємо побудувати світ без голоду».

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.