17
трав.

Як аграрії оцінюють роботу Володимира Лапи?

Інформаційні атаки на публічних осіб — не новина. Нещодавно таку здійснили на Володимира Лапу, чинного очільника Держпродспоживслужби.

Проте аграрії та профільні об’єднання виступають на підтримку відомства й особисто пана Лапи, оскільки його появу на чолі Держпродспоживслужби асоціюють з більшою відкритістю та прозорістю роботи служби.

На думку аграрних асоціацій та виробників, за час його роботи «зрушилася з мертвої точки» низка важливих проектів. Зокрема тваринники виділяють набуття чинності «Інструкції з профілактики і боротьби з АЧС», розробку «Інструкції з профілактики та боротьби із заразним вузликовим дерматитом ВРХ, проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів із біологічної безпеки та збереження тваринництва в Україні». Також відзначають допомогу пана Лапи в пришвидшенні бюрократичної процедури під час подачі заяви і проходження ветеринарного нагляду та контрою при завезенні високогенетичних тварин членам АВМ у господарства.

Думка Асоціацій щодо співпраці з Держпродспоживслужбою:

Ганна Лавренюк, віце-президент Асоціації виробників молока:

«Ми неодноразово наголошували, що останні 2 роки вітчизняний аграрний сектор переживає найскладніші часи за всю історію незалежності України. Найбільше труднощів пов’язано, в першу чергу, із величезною кількістю реформ і змін. Періоди становлення і впровадження будь-чого нового ніколи не проходять гладко — це аксіома. Тому, вистачає проблем і в налагодженні роботи Держпродспоживслужби.

Але валити всі шишки на одну людину — складається стійке враження, що хтось отримав завдання будь-що „з’їсти“ пана Лапу! Наголошуємо, що жодне звернення АВМ до Держпродспоживслужби чи особисто до чинного Голови служби не залишалося без уваги, незалежно від розміру господарства і піднятої проблеми. А питань не бракувало саме через величезну кількість змін, рокіровок і нестачу кадрового потенціалу відомства».

Ігор Присяжнюк, ветеринарний лікар Асоціації виробників молока

«Команда, при керівництві Володимира Івановича — єдина влада (у ветеринарній медицині), яка відкрито підтримувала тваринників, збирала за стіл перемовин провідних ветеринарних спеціалістів з господарств та профільні асоціації, зокрема задля розробки ефективних інструкцій та заходів боротьби з гостро інфекційними хворобами тварин та недопущення проникнення інфекцій на територію України.

Це новостворений орган, але він уже активно функціонує. Для прикладу, у минулому році Володимир Іванович надавав всебічну допомогу щодо організації регіональних семінарів щодо інформування учасників молочної галузі про загрози поширення транскордонних хвороб ВРХ, які проводила АВМ, особисто брав участь у розробці Інструкції з профілактики та боротьби із заразним вузликовим дерматитом.

Сьогодні тваринницькі господарства України не мають жодних проблем з Держпродспоживслужбою, адже після створення цієї служби відбулося скасування необґрунтованих перевірок, в результаті — зменшився тиск на виробників».

Артур Лоза, президент Асоціації «Свинарі України»

«Звісно, перекладати вину за всі негаразди сектору на Держпродспоживслужбу було би найпростіше. Але ми, як Асоціація, чітко розуміємо — служба фактично щойно почала працювати! Володимиру Лапі, ставши очільником новоствореного відомства довелося працювати у надскладних умовах, витратити колосальний ресурс на переформатування і формування служби. Тому, тільки зараз, через кілька років від початку її існування, ми починаємо бачити реальні кроки щодо діяльності Держпродспоживслужби.

Безперечно, те що ця служба сформована — значний позитив. Плюс і в тому, що і Володимир Лапа особисто, і відомство в цілому — відкриті до співпраці, зокрема й з громадськими організаціями. З досвіду АСУ, разом з експертами Держпродспоживслужби ми працювали над низкою проектів, наприклад новою редакцією „Інструкції з профілактики і боротьби з АЧС“, проектом Закону „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів із біологічної безпеки та збереження тваринництва в Україні“. Щоразу зустрічали лише розуміння і готовність разом вирішувати проблему».

Богдан Шаповал, голова Ради з питань експорту продовольства UFEB

«Ми, як організація, яка займається розвитком експорту, задоволені співпрацею з Держпродспоживслужбою і паном Лапою зокрема.

Наша діяльність націлена на розвиток експортних ринків і відомство активно у цьому сприяє на державному рівні. Зі свого боку, ми підтримуємо це бізнес-комунікацією. Це відбувається доволі просто, ефективно і злагоджено.

Держпродспоживслужба, мабуть одне з небагатьох відомств, настільки відкритих і готових до комунікації з бізнесом».

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.