5
трав.

Свинина у роздрібі: квітневе здороження

Упродовж квітня ціни на охолоджену свинину на полицях національних торгівельних мереж зросли на 8,4% у середньому. Причини такого здороження пояснюють аналітики Асоціації «Свинарі України».

За результатами щомісячного моніторингу національних роздрібних мереж аналітичного відділу АСУ, середня ціна кілограму охолодженої свинини у квітні становила 195,5 грн/кг, що на 8,4% чи на 15,2 грн/кг вище ніж у березні. «Найбільший приріст цін торкнувся сезонно популярної частини ― ошийка, ціна якого підвищилася на 26,4 грн/кг чи 13,3% проти березневої середньої. Крім цього, як і місяцем раніше, помітно (+11%) підвищилися ціни на лопатку та тазостегнову частину на 19,0 грн/кг та майже 18,0 грн/кг, відповідно. Трохи менший приріст відчула ціна свинячої вирізки, підвищившись на 8,6% чи 17,8%. Здороження решти позицій обмежилося 5-8%», ― констатують в АСУ.

«Здороження свинини в квітні є типовою сезонною «поведінкою» цін, адже саме на цей місяць традиційно припадає святкування Великодня або підготовка до свята. Так, у попередні роки за відсутності «форс-мажорів» на кшталт пандемії чи перших фаз повномасштабного вторгнення, роздрібні ціни у квітні традиційно були на 5-7% вищими ніж березневі. Цього ж року додатковими чинниками підтримки позитивної цінової динаміки стали мінімальний притік імпортної м’ясної сировини та обмеженість внутрішньої пропозиції через наразі менші ніж у попередні роки виробничі можливості вітчизняного свинарства. Тож така цінова динаміка відобразила позитивну зміну попиту на свинину на усіх рівнях ― від забою до роздрібної полиці», ― коментують в галузевому об’єднанні.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.