10
січ.

​ АСУ та USDA реалізують програму збереження здоров’я свиней

Міністерство сільського господарства США (USDA) та Асоціація «Свинарі України» (АСУ) реалізують проєкт «Забезпечення здоров'я тварин в Україні». Він націлений на проведення оцінки ризиків захворювань, підвищення обізнаності та надання консультацій з питань біобезпеки та хвороб свиней, покращення нагляду та контролю за хворобами на всіх етапах виробництва свинини.

За останні два місяці реалізації проєкту:
— проведено частину опитування серед гравців ринку (промислові ферми, домогосподарства, мисливські угіддя, територіальні органи Держпродспоживслужби, приватні ветеринари та лабораторії) з метою оцінки ризиків поширення захворювань, у тому числі АЧС, а також практики використання протимікробних препаратів в умовах війни;
— відбулася перша оцінка біобезпеки свиногосподарства на деокупованих територіях;
— домовлена співпраця з кращими американськими та вітчизняними фахівцями ветеринарної медицини.
На 2023-й рік заплановано:
— «Ветеринарна школа»: АСУ спільно з американськими фахівцями ветеринарної медицини розробить курс з п’яти навчальних модулів та віртуальних тренінгів щодо менеджменту різних хвороб свиней;
— навчання фахівців компетентного органу як онлайн, так і на місцях (на агроподовольчих ринках), з елементами симуляції виявлення можливої інфекції та розривання ланцюга її поширення;
— технічна підтримка свиногосподарств (насамперед тих, які працюють у регіонах, розташованих в безпосередній близькості до зони бойових дій чи на деокупованих територіях) щодо розробки та впровадження програми нагляду і контролю за хворобами на фермах.
— покращення біобезпеки комерційних ферм, зокрема малих і середніх, для запобігання передачі хвороб тварин у секторі свинарства в умовах війни.

«Приємно те, що цей грант різноспрямований. Це не лише підтримка бізнесу, а й забезпечення здоров’я тварин у секторі свинарства в національному масштабі. І в час воєнних дій, коли порушена нормальна робота підприємств і щодня виникають нові ризики, прописана чітка програма заходів є надзвичайно актуальною. Тим паче, що в її рамках передбачено багато навчать та технічної допомоги для підприємств. Зокрема, малих та середніх, які мають обмеженіші можливості інвестувати в технології біобезпеки та програми контролю здоров’я тварин. Крім того, проєкт — це ще й підтримка кінцевого споживача з точки зору забезпечення якості продукції, яка до нього потрапляє», — додають у галузевій Асоціації.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.