21
груд.

Діагностика хвороб респіраторного комплексу свиней: вірусні патогени

У промисловому свинарстві проблема захворювань респіраторного комплексу є однією з найактуальніших. Найчастіше у тварин реєструють асоціативні форми легеневих інфекцій, що спричиняють агенти як вірусної, так і бактеріальної етіології, які складно диференціювати.

Розповсюдженню інфекцій сприяє низка причин: висока концентрація тварин на свинофермах, часті мутації вірусних патогенів, тривала експлуатація свинарських приміщень з порушенням принципу «all in–all out» («порожньо–зайнято»), некоректне застосування антибактеріальних препаратів, незадовільні умови утримання та годівлі тощо. Проте в кожному господарстві є «свій набір» мікробів і вірусів, які спричиняють асоційовані форми легеневих інфекцій. Тому в ході розробки схеми превентивно-лікувальних заходів слід ретельно визначити склад таких асоціацій за допомогою спеціальних досліджень (ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція), бактеріальних і серологічних), вивчити їх властивості й лише тоді остаточно визначати ветеринарні заходи. При цьому детальне вивчення особливостей патоморфологічної картини асоційованих захворювань респіраторного комплексу дозволить покращити їх діагностику і сформувати основи внутрішньої біобезпеки свиногосподарства.

Найпоширеніші вірусні респіраторні хвороби свиней — цирковірус свиней 2-го типу (ЦВС-2) та респіраторно-репродуктивний синдром свиней (РРСС). Про особливості їх патолого-анатомічної діагностики читайте у рубриці «Здорова ферма» у грудневому номері журналу «Прибуткове свинарство: воєнний дайджест», №72.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.