20
груд.

Оцінка ризиків поширення хвороб від диких свиней

З точки зору контролю поширення деяких захворювань свиней дика фауна відіграє ключову роль. Наприклад, коли йдеться про африканську чуму свиней (АЧС). Так, у 2014-го року спалахи АЧС фіксували виключно у дикій фауні.

Через війну в Україні заборонено полювання, а значна частина мисливських угідь замінована. Це означає, що при обмежених заходах контролю збільшується популяція диких свиней, що може призвести до поширення і циркуляції різних захворювань.

Тому у фокусі проекту Асоціації «Свинарі України» (АСУ) та Міністерства сільського господарства США (USDA) — оцінка ризиків поширення хвороб свиней у дикій фауні. Для цього буде проведено опитування в кожному регіоні України з мисливськими угіддями різних форм власності: державними і приватними.

«Ми, як організація, в основному опікуємося промисловим сектором, але розуміємо важливість дикої фауни в оцінці контролю хвороб свиней. Тому в партнерстві з експертами, компетентним органом та організаціями, які представляють мисливський сегмент, будемо збирати інформацію для оцінки ролі дикої фауни в епізоотичній ситуації у країні», — коментують у галузевій асоціації.

 

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.