15
лист.

Національне дослідження ризиків поширення хвороб свиней під час війни

З початком війни критичним стало питання контролю хвороб і поширення інфекцій у секторі свинарства. Тому Департамент сільського господарства зарубіжних країн (FAS) Міністерства сільського господарства США (USDA) та Асоціація «Свинарі України» (АСУ) реалізують проєкт «Забезпечення здоров'я тварин в Україні».

Перший і найбільший основний напрям проєкту — дослідження з визначення ризиків поширення хвороб у ланцюзі виробництва свинини. У рамках співпраці з Держпродспоживслужбою передбачено опитування серед 550 гравців ринку (промислові ферми, домогосподарства, мисливські угіддя, територіальні органи компетентного органу, приватні ветеринари та заготівельники) з метою оцінки ризиків поширення хвороб свиней, у тому числі африканської чуми (АЧС), дотримання протоколів біобезпеки, а також практики застосування протимікробних препаратів в умовах війни.

«Для того, щоб сформувати набір інструментів, необхідний для підтримки галузі в критичний період, треба оперувати реальними даними. Причому не лише від промислових виробників, а від усіх гравців ринку свинини, які залучені у вирощування, транспортування, забій та реалізацію кінцевої продукції, а також контроль цих процесів. Тому перший крок — оцінка ризиків, щоб правильно вибудувати алгоритм роботи та, відповідно, знизити їх. Ця інформація допоможе максимально правильно будувати програми розвитку галузі та інтеграції вітчизняного ринку свинини до ринків ЄС в частині забезпечення здоров'я тварин у післявоєнний період», — коменують в АСУ. 

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.