19
жовт.

Що планують виробники у жовтні?

80% підприємств стабілізували роботу та не мають вагомих бар’єрів для господарювання.

На початку жовтня Асоціація «Свинарі України» (АСУ) провела щомісячний моніторинг настроїв та очікувань виробників свинини. Опитування охопило сотню промислових свиногосподарств, які на початок 2022-го сукупноутримували близько 200 тис. основних свиноматок (близько 90% промислового маточного) та 2,5 млн гол. загальної чисельності свиней (70% утримуваного у сільгосппідприємствах свинопоголів’я).

«80% опитаних свиногосподарств (1,6 млн гол.) наразі працюють стабільно, у тому числі 5 з них (близько 10% промислового поголів’я станом на початок року) намагаються підтримувати роботу в умовах окупації або в безпосередній близькості до зони бойових дій. Крім цього, 15% підприємств-респондентів (понад 0,5 млн гол.) продовжують втілювати плани подальшого розвитку: відновлюють виробничі потужності після вимушеного скорочення та втрат, пов’язаних із військовою агресією, завершують проєкти будівництва та/чи реконструкції виробничих приміщень, нарощують поголів’я, виходячи на 100% завантаженість виробничих потужностей. Низка операторів планує збільшити маточне поголів’я, в т.ч. завдяки репопуляції. Ще 5% опитаних свиногосподарств (близько 71 тис. гол.) завершили заплановане нарощування поголів’я, переважно за рахунок власної відгодівлі», - зазначають в АСУ.

Щодо проблематики, понад 80 із сотні опитаних свиногосподарств (утримували 1,8 млн свиней на початок 2022-го) відзначають, що на початку жовтня не мають вагомих бар’єрів для ведення сталої роботи. Для решти ключовими проблемами наразі є брак кваліфікованих кадрів, невизначеність щодо газопостачання узимку та ціни нього, невизначеність щодо подальшої цінової динаміки на ринку кормових інгредієнтів.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.